Нови топлотни талас захватио Републику Српску

У Градишци данас у подне жива на термометру показивала је 33 степена. На улицама су били само они грађани који су морали обавити одређене послове. Многи спас од врућине проналазе у затвореном климатизованом простору или на неком купалишту. Метеорлози ектремно високе температуре ваздуха најављују и наредна два дана. Грађани Градишке углавном кажу да тешко подносе врућину, само су ријетки који су рекли да им ово вријеме одговара.

На високом температурама најтеже је онима који морају радити посебно на отвореном. Из министарства рада и борачко- инвалидске заштите Републике Српске упућен је апел  свим послодавцима да, због топлотног таласа са температурама и до 40 степени Целзијуса, изврше прерасподјелу радног времена. У Комуналном предузећи „Градска чистоћа“ Градишка своје пословање прилагодили су температурама како би заштитили здравље својих запослених. Маја Тошић каже да им је радно вријеме од 6 до 13 часова, како би избјегли високе температуре.

За подручје цијеле Босне и Херцеговине упаљено је наранџасто упозорење због високих температура.  Љекари савјетују избјегавање директног излагања сунцу у периоду од 10.00 до 18.00 часова, хронични болесници морају редовно да узимају терапију, препоручује се узимање довољно течности и конзумирање лакше хране.

До сриједе, 19. јула, очекује се сунчано вријеме са максималном температуром ваздуха до 40 степени која ће од четвртка, 20. јула, бити пар степени нижа, а освјежење ће према прогнози метеоролога услиједити за седам дана од 24. јула.

Н.М.

Share With: