Нови Правилник о узгоју и држању свиња од наредне године (ВИДЕО)

Због појаве афричке куге сточни фонд Републике Српске изгубио је око 50.000 свиња, од којих је један дио са заражених фарми еутаназиран а остатак свиња из зараженог подручја одређен за интервентно клање.

Штете су више милионске и за свињогојце и за буџет Српске. Свињска куга успјешно је стављена под контролу, а да би спријечили да се она у већем обиму понови Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде ће до краја ове или почетком наредне године објавити нови Правилник о узгоју и држању свиња, најавио је помоћник министра пољопривреде Горан  Бурсаћ.

Он је појаснио да то значи подизање биосигурносних мјера на фармама на што виши ниво.

Најавио је да ће Влада Републике Српске узети и активно учешће у обнови свињског фонда кроз значајније субвенције за набавку висококвалитетних назимица, али да ће услов за добијање тих субвенција бити управо поштовање новог Правилника о држању свиња.

„О свему ћемо разговарати са представницима Удружења свињара, како би пронашли најбољи модел, а подстицај за идућу годину за набавку висококвалитетних назимица ће бити и до 70 одсто“, додао је Бурсаћ.

Предсједник Удружења свињара Републике Српске Мишо Маљчић истакао је да је сарадња са ресорним министарством у посљедње вријеме веома добра и да је чињеница да су мјере које су спровођене, у смислу праћења афричке куге свиња и исплата штета, очувале сточни фонд и спријечиле потпуни крах у овој области сточарске производње.

Маљчић је сигуран да ће у разговору са представницима Министарства пољопривреде сигурно доћи до најбољег модела подстицаја за наредну годину.

Према најавама из ресорног министарства, нови Правилник о узгоју и држању свиња у Републици Српској ипак неће бити ригорозан и као у земљама ЕУ. Неће бити наложено да се уклоне све свиње које се узгајају на традиционалан начин, ван објеката или у неусловним објектима, али власници таквих фарми неће моћи остварити подстицаје и право на исплату штете уколико дође до нове заразе свиња.

М.М.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Kv9ZipkXaxA[/embedyt]

Share With: