Top lista

Top lista za 06.03.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Nove padavine i topljenje snijega utiču na vodostaj rijeke Save

Količina padavina i topljenje snijega znatno utiču na porast vodostaja rijeke Save ali i rast podzemnih voda. Šef Odsjeka civilne zaštite Gradiška Slobodan Knežević rekao je da je nivo Save u Gradišci jutros iznosio 610 cm i da postoji tendencija rasta. On je istakao da je Sava izlila u nebranjeno područje u Gašnici i Bistrici.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Vrbaška Ilija Grbić rekao je da je Sava izlila i u nebranjeno područje u ovoj mjesnoj zajednici i poplavila poljoprivredna zemljišta. On je dodao da stambeni objekti nisu ugroženi. Prema njegovim riječima poljoprivrednici su svjesni rizika nebranjenog područja i da zato ne siju ozime žitarice.

Poljoprivredni proizvođač iz Laminaca i potpredsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Ranko Sarajlić kaže da biljkama još uvijek odgovara količina vlage u zemljištu i da je poželjno da je nivo podzemnih voda viši ali i da je deblji snježni pokrivač.

Prema podacima Protivgradne preventive Republike Srpske u januaru je palo 112 litara kiše po metru kvadratnom što je prosijek unazad pet godina. Broj dana sa snijegom u januaru je u proteklih nekoliko godina manji nego u februaru pa tako i ove godine, a  kada je riječ o vodostaju rijeke Save, on tokom januara i februara zna rasti i do 8 metara.

Najviši vodostaj Save u Gradišci je izmjeren u oktobru 1974. godine i iznosio je 916cm dok je u martu 2018. godine bio 887cm.

Share With: