Nove padavine i topljenje snijega utiču na vodostaj rijeke Save

Količina padavina i topljenje snijega znatno utiču na porast vodostaja rijeke Save ali i rast podzemnih voda. Šef Odsjeka civilne zaštite Gradiška Slobodan Knežević rekao je da je nivo Save u Gradišci jutros iznosio 610 cm i da postoji tendencija rasta. On je istakao da je Sava izlila u nebranjeno područje u Gašnici i Bistrici.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Vrbaška Ilija Grbić rekao je da je Sava izlila i u nebranjeno područje u ovoj mjesnoj zajednici i poplavila poljoprivredna zemljišta. On je dodao da stambeni objekti nisu ugroženi. Prema njegovim riječima poljoprivrednici su svjesni rizika nebranjenog područja i da zato ne siju ozime žitarice.

Poljoprivredni proizvođač iz Laminaca i potpredsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Ranko Sarajlić kaže da biljkama još uvijek odgovara količina vlage u zemljištu i da je poželjno da je nivo podzemnih voda viši ali i da je deblji snježni pokrivač.

Prema podacima Protivgradne preventive Republike Srpske u januaru je palo 112 litara kiše po metru kvadratnom što je prosijek unazad pet godina. Broj dana sa snijegom u januaru je u proteklih nekoliko godina manji nego u februaru pa tako i ove godine, a  kada je riječ o vodostaju rijeke Save, on tokom januara i februara zna rasti i do 8 metara.

Najviši vodostaj Save u Gradišci je izmjeren u oktobru 1974. godine i iznosio je 916cm dok je u martu 2018. godine bio 887cm.

Share With: