Нестабилне временске прилике упозоравају на важност осигурања усјев

Елементарне непогоде које су посљедњих дана захватиле Српску нанијеле су огромне штете у аграру. Иако род из године у годину односе мраз, град, поплаве и суша, малобројни пољопривредници осигуравају своје површине. У овој години грант за субвенције за осигурање у републичком аграрном буџету повећан је скоро три пута, те надлежни апелују на произвођаче да осигурају усјеве и имовину. Осигурати се може сточарска, воћарско-виноградарска и повртарско-ратарска производња.

Пољопривреда је, кажу произвођачи “фабрика под ведрим небом”, па кад осигурају усјеве не страхују од временских непогода и не морају са зебњом да гледају у небо.Из републичког аграрног буџета прошле године право на премију за осигурање пољопривредне производње остварио је 231 корисник, а за ове намјене исплаћено је 620.000 КМ. Ове године подстицајна средства повећана су на 1,5 милиона марака. – Узмимо у обзир само у посљедњих десет година, од поплава, суша и свега онога што се дешавало, с тога морамо овоју пољопривредну производњу осигурати. А да би је осигурали, министарство је издвојило три пута већа средства, а 50 одсто учествујемо у премији осигурања – рекао је Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске.

Услов за остваривање субвенција за осигурање усјева и имовине је да су подносиоци захтјева у регистру пољопривредних газдинстава пријавили површине под биљним врстама као и стоку.

Из ресорног министарства најављују да ће субвенције за осигурање у идућој години и повећати.

Извор: РТРС

Share With: