Непрописно паркирање под лупом надлежних (ВИДЕО)

У Градишци је све већи број аутомобила, посебно љети када овај град преплаве грађани из иностранства.

Попут многих средина, и ова локална заједница се суочава са проблемом стационарног саобраћаја, односно недовољним бројем уређених и означених паркинг мјеста. Због тога су многи возачи често приморани да возило остављају на површинама које нису предвиђене за паркирање, чиме директно чине прекршај.

Полиција се често суочава са пријавама, односно притужбама грађана који се жале да не могу приступити својим објектима, двориштима и имањима, или примједбама грађана како непрописно паркирана возила ометају и угрожавају пјешаке и друге учеснике у саобраћају.

Дуж цијеле Савске улице, аутомобиле свакодневно паркирају најчешће возачи којима требају услуге Дома здравља или Болнице. Паркирајући дијелом на тротоарску површину, возачи пјешацима ускраћују простор за кретање. Осим тога, онемогућавају приступ појединим објектима.

„У овој улици су постављени саобраћајни знакови који забрањују заустављање и паркирање са обје стране улице. Сва возила која се ту паркирају су у прекршају“,  упозорава Дејан Трифковић, начелник Одјељења полиције ПУ Градишка.  Полицијски службеници ће, путем саобраћајних патрола, наглашава Трифковић, одређен период и на другим локацијама дјеловати превентивно , како би возаче подсјетили на постављену саобраћајну сигнализацију и евентуално спријечили чињење прекршаја. У ПУ Градишка истичу да ће потом репресивним радом настојати уредити стање у овој области, како би возачима скренули пажњу да користе искључиво мјеста предвиђена за паркирање.  Посебно наглашавају да непрописно паркирање неће бити толерисано у близини школских објеката или у улицама које користе ученици.

Новчана казна за непрописно паркирање, према Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, износи 40 КМ.

Сања Т.

Share With: