Nepovoljna agrometerološka prognoza

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda ove sedmice sedam očekuje se se umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa čestom pojavom kišnih pljuskova, praćenih grmljavinom, posebno u prvom dijelu sedmice kada su mjestimično moguće i obilnije padavine.

Agrometeorolog u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske, Dejan Supić u izjavi za Radio Gradišku rekao je da nas u drugom dijelu sedmice očekuje nešto više sunčanog vremena. Minimalna temperatura vazduha u planinskim predjelima iznosiće od 9 do 11stepeni , u nižim od 13 do 16, a maksimalna dnevna u višim predjelima kretaće se od  11 do 17, a u nižim od 19 do 26 stepeni Celzijusovih.

Supić je dodao da će prognozirane  vremenske prilike samo djelimično odgovarati izvođenju radova u polju o nepovoljno će se odraziti na sve poljoprivredne kulture.

“Česta pojava padavina, visoka vlažnost vazduha i vlaženje lista doveli su do pojave infekcije prouzrokovača čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova jabuke, zatim prouzrokovača pepelenice kod jabuke i vinove loze kao i crne pjegavosti”, istakao je Supić i dodao da je kod koštičavog voća došlo do pojave šupljikavosti i truleži lista.

Prema njegovim riječima kod ratarskih kultura u periodu cvjetanja pšenice, u vlažnim uslovima, može doći do infekcije klasa koja prouzrokuje fuzariozu klasa, odnosno šturost klasa.

Share With: