Top lista

Top lista za 17.04.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Nataša Konjević: Mural u Gradišci najveći izazov do sada

Prošle sedmice u Gradišci je završen još jedan mural na zgradi u centru grada, koji je naslikala umjetnica iz Banjaluke Nataša Konjević. Ona se bavi muralima i ilustracijama šest godina, a završila je grafiku na Likovnoj akademiji u Banjaluci i master studije u Beogradu.

Konjevićeva je gostujući u emisiji Žene i mogućnosti Radio Gradiške rekla da je ideja vodilja za ovaj mural bila ta što je Gradiška grad sa najviše roda u BiH, i da je to nešto što moramo čuvati.

„ Ovaj mural za mene bio do sada najveći izazov, bilo je zahtjevno raditi uz loše vremenske uslove i na površini koja baš i nije idealna. Takođe, kao što smo svi primijetili, protekle tri sedmice vremenske prilike su bile nemoguće. U jednom danu se izmjene tri godišnja doba, pa ni to nije olakšavalo posao. Često bih radila tri, četiri sata i morala sam da stanem zbog kiše. Ponosna sam na ovaj rad i na sebe jer sam pomjerila još jednu ličnu granicu i samoj sebi pokazala da ja to mogu”, istakla je Konjević.

Ona je istakla da je prezadovoljna pozitivnim reakcijama na ovaj njen rad i da su je prolaznici bodrili tokom tokom oslikavanja murala i da je svaki njen rad je priča za sebe, u kojima se ogleda borba za održivi razvoj i očuvanje biodiverziteta, feminizam, edukacija i društveni odnosi neke su od tema koje su joj zanimljive za slikanje.

“Pri odabiru predmeta za maturski rad u Gimnaziji, izabrala sam Likovnu kulturu, a uz taj izbor dobila i sjajnog mentora profesora Srđana Kosića. On mi je predložio da probam upisati Likovnu akademiju. Ja sam prihvatila prijedlog, roditelji su me podržali, i 10 godina kasnije nisam se pokajala zbog tog izbora”, istakla je Konjevićeva.

Prije šest godina Konjevićeva je  na konkursu za izradu murala u Prijedoru  bila prvoplasirana i zajedno sa kolegama  oslikala prvi veliki zid. Učestvovala je na međunarodnih omladinskim razmjenama gdje je dosta naučila o muralima i ilustaracijama i mladima poručuje da nako završetka studija prihvataju sve poslove i na njima grade iskustvo.

Nataša Konjević je imala nekoliko samostalnih izložbi u BiH, Srbiji i Sloveniji, dok je na kolektivnim učestvavala u Japanu i Poljskoj.

Share With: