Народни фронт: Обуставити неприоритетне пројекте и усмерити новац у пољопривреду

Градска управа Градишка или Влада Републике морали су, након елементарних непогода у јулу и појаве афричке куге свиња, прогласити ванредно стање у Градишци као би грађани и пољопривредници који су имали штете могли на одређен начин да добију обештећење, речено је на конференцији за новинаре на којој су говорили посланик Народног фронта у параламенту Српске Радислав Дочић и одборници ове странке у градској скупштини Јована Кодић и Бранислав Мракић.

Иако је на конференцији поновио да су улице у Градишци у веома лошем стању, Дончић је рекао да је власт морала да сагледа могућност обустављања одређених инфраструктурних пројеката и средства усмјери за подршку пољопривредницима.

Као примјер је навео пројекат потпуне реконструкције Улице Козарских бригада код градишке Болнице, који ће коштати око 450.000 КМ. Реконструкцију ове улице суфинансира Влада Шведске са 50.000 долара, кроз “Пројекат унапређења ефикасности локалних услуга у БиХ“, а остатак финансира Градска управа.

„Требало је утврдити да ли је ово приоритет и да ли то ставрно толико кошта и тај новац усмјерити у пољопривреду“, нагласио је Дончић.

Одборница Јована Кодићева сматра да је надлежна градска комисија површно извршила попис насталих штета од елементарних непогода, те да пољопривредници неће моћи наставити своју производњу уколико не добију адекватну одштету.

Она је позвала власт да постигне договор са пољопривредницима, те поставила питање да ли ће неко обратити пажњу и на сеоска домаћинства која због елементарне непогоде неће моћи да обезбједе зимницу из своје баште, а немају новца да је купе.

Говорећи о стању електромреже на подручју Градишке, градски одборник Бранислав Мракић је истакао да локална власт није прихватила његов приједлог да помогне грађанима да правним путем обезбједе да им „Електрокрајина“ умањи мјесечне рачуне за износ штете коју су имали због вишедневне неиспоруке електричне енергије, те позвао грађане да се и по овом питању обрате у канцеларију Народног фронта.

„Ми ћемо као политички субјект настојати да свима обезбједимо правну помоћ да добију одштету“, додао је Мракић.

Из Народног фронта су најавили да ће у септембру организовати протест у Градишци, на који ће позвати пољопривреднике, борце, пензионере и остале незадовољне грађане.

М.Малешевић

Share With: