Narednih dana počeće intenzivna berba jabuke u gradiškim voćnjacima

Intenzivna berba jabuke, sorte Ajdared u voćnjacima u Potkozarju počeće u ponedjeljak 30. septembra, rekao je predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, Dragoja Dojčinović.

Dojčinović je naveo da su proteklih dana obrali ranije sorte koje su manje zastupljene na našem području i da naredne sedmice počinje berba Ajdareda koji je sa oko 80 odsto zastupljen u ukupnoj proizvodnji nakon čega slijedi berba preostalih sorti koja bi trebala biti završena najkasnije do 15. novembra.

On je istakao da je rod jabuke ove godine kod onih proizvođača koji su imali dobru zaštitu i sproveli agrotehničke mjere dobar, visokog kvaliteta  i da će prinos iznositi od 45 do 60 tona po hektaru, dok s druge strane, veliki broj proizvođača nije imao dobru zaštitu i tu se očekuju rod treće klase koji će završiti u industrijskoj proizvodnji.

Dojčinović je rekao da su u Udruženju donijeli Odluku da cijena industrijske jabuke iznosi 25 feninga, a da cijena prve klase u berbi, u zavisnosti od sorte bude od 60 do 70 feninga.

On je naglasio da se najviše jabuke plasira u Federaciju BiH i da i ove godine očekuju izvoz u Rusiju.

Govoreći o angažovanju radnika, Dojčinović je naveo da mali proizvođači uglavnom porodično rade ili angažuju manji broj domaćih radnika, čija je dnevnica od 40 do 50 KM, dok veći proizvođači angažuju radnike iz susjednih opština i gradova, iz Hercegovine i Federacije BiH.

Na području Gradiške ima oko 1 500 hektara zasada jabuke.

Share With: