Na Solunskom frontu borilo se 365 vojnika iz gradiškog kraja

Srbija i Republika Srpska obilježavaju danas zajednički praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Datum, 15. septembar, izabran je zato što je tog dana 1918. godine probijen Solunski front.

Sa područja Gradiške na Solunski front otišlo je 365 vojnika rekao je direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujčić.

“Ljudi iz našeg kraja su i prije početka Prvog svjetskog rata prelazili u redove srpske vojske i borili se u balkanskim ratovima. Za vrijeme Prvog svjetskog rata vraćali su se iz inostranstva da bi se borili sa srpskom braćom, a neki su im se pridružili na samom fronti mijenjajući stranu” rekao je Vujičić i dodao da je veoma značajno da svi Srbi u svijetu obilježavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave kako se ne bi dogodilo da se brat bori protiv brata.

“U Prvom svjetskom ratu Petar Subotić bio je solunski dobrovoljac dok je njegov brat Mirko Subotić bio ljekar kojeg je rat zatekao u Gracu, kasnije Beču. To je tragedija da dva brata budu na dvije strane i to se ne smije dešavati u budućnosti, a prošlost je lijepa opomena” rekao je Vujičić.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave se slavi od prošle godine i biće obilježen širom Srbije i Republike Srpske, a građani su pozvani da na svojim domovima istaknu zastave.

 

G.Vlainić

Share With: