Na području Gradiške u toku žetva ječma

Na području Gradiške prošle sedmice počela je žetva žitarica, u toku je žetva ječma, a krajem  sljedeće sedmice trebalo bi da počne i žetva pšenice.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu u gradskoj upravi Gradiška, Branko Stojnić, gostujući u emisiji “Bilans stanja“ Radio Gradiške, rekao je, da je još uvijek rano govoriti o prinosima, ali da su očekivani prinosi ječma i pšenice od 4,5 do 5 tona po hektaru.

Govoreći o jesenjoj sjetvi Stojnić je rekao da su zasijane površine pod pšenicom i ječmom na prošlogodišnjem nivou i iznose oko 7 500 hektara.

Stojnić je istakao da otkupna cijena pšenice još nije određena i dodao da poljoprivredni proizvođači očekuju da bi otkupna cijena mogla biti na nivou prošlogodišnje, odnosno 30 feninga po kilogramu.

On je podsjetio da je gradonačelnik Gradiške zbog majskih poplava formirao komisiju za procjenu štete i dodao da je od 15. do 30.maja ove godine podneseno 68 zahtjeva.“Najveće  štete pričinjene su na žitaricama, pšenici, ječmu  i  kukuruzu, a procjenjena šteta od majskih poplava na području Gradiške iznosi 178 000 KM“, istakao je Stojnić.

Tekuća, 2019.godina za poljoprivredne proizvođače, prema riječima Stojnića bila je nepovoljnija u odnosu na prethodne zbog kišnog proljeća i perioda niskih temperatura koji su doveli do pojave biljnih bolesti na ratarskim, povrtlarskim i voćnim kulturama i pojave raznih vrsta štetočina.

Share With: