На Лазареву суботу литија у Градишци

Традиционалном литијом у Градишци ће у суботу, 8. априла бити обиљежена Врбица – празник посвећен успомени на улазак Исуса Христа у Јерусалим.

Света литругија биће служена у 9 часова у храму Покрова Пресвете Богородице у Градишци док ће литија кренути у 11 часова од Основне школе “Данило Борковић”, централним улицама града до храма Покрова Пресвете Богородице гдје ће бити служено богослужење и освештање гранчица врбе. Гостујући у јутарњем пограму Радио-телевизије Градишка архијерејски намјесник градишки Гојко Слијепчевић позвао је све ученике, родитеље, наставнике и остале грађане да буду дио свечане литије. Он је рекао да је врбица за православне хришћане празник дјечије радости, јер је Христос полазећи у Јерусалим рекао: „Пустите дјецу к мени, јер таквих је Царство небеско“.

Такође је подсјетио да је за православне вјернике почела Цвјетна недјеља, односно шеста седмица Васкршњег поста.  У овој седмици обиљежавају се три празника Благовјести, Лазарева субота (Врбица) и Улазак Исуса Христа у Јерусалим (Цвијети).

Слијепчевић је рекао да ће у посљедњој недјељи Васкршњег поста, која се назива Страсна или Страдална седмица, у понедјељак,  уторак и сриједу  бити служени пређеосвећени дарови у 9 часова, а на Велики четвртак литургија Светог Василија Великог.На Велики петак у 18 часова биће вечерње богослужење. У суботу у 9 часова такође ће бити служена света литургија и причешће вјерника. У недјељу на Васкрс у 5 и 9 часова у храму Покрова Пресвете Богородице у Градишци и у храму у Козинцима, такође ће бити литургија и причешће вјерника.

Н.М.

Share With: