На „хајдучки растанак“ растали смо се са Јованком Богојев

Уочи Митровдана 2016. године умрла је Јованка – Јока (Грлица) Богојев, учесник НОР-а која је у рат отишла са 15 година када је ступила у редове Пете крајишке козарске народноослободилачке ударне бригаде. Војно лице је била десет година и учествовала је у ослобођењу Београда, ратовала по цијелој Србији, централној Босни, била је учесник Сремског фронта, све до ослобођења.

Када се рат завршио Јованка је наставила школовање уз рад у Војној болници у Нишу. У Нишу је упознала Петра Богојева, будућег супруга са којим се вратила у Нову Тополу, Градишку гдје је почела радити у здравственој установи и учествовати у формирању Дома здравља.

Војну каријеру је завршила са чином мајора. Била је изузетно активан национални и хуманитарни радник. Основала је етно групу “Сноп“. За вријеме посљедњег рата обилазила је прве линије носећи помоћ. Захваљујући њој записана је пјесма из кола “Ој Посавље, равно поље“

Добитница је „Захвалнице“ Општине Градишка и „Повеље ослободилаца Београда“.

Јованка је рођена у Петровом Селу 1924. године, у сиромашној тежачкој кући оца Петра Грлице – добровољца у Великом рату.

Г.В.

 

 

Share With: