МУП Републике Српске у реализацији кампање „Поштуј живот, не оружје“

Под слоганом „Поштуј живот, не оружје“ почела је велика кампања коју проводе Министарство унутрашњих послова Републике Српске заједно са свих десет кантоналних министарстава унутрашњих послова у Федерацији БиХ, те Полиција Брчко дистрикта БиХ, а чији је циљ подизање свијести грађана о опасностима посједовања ватреног оружја и тешким посљедицама по живот и здравље људи.

Кампања је истовремено и позив на конкретну општу акцију како би се спријечили случајеви употребе оружја, те превенирао и смањио посјед нелегалног оружја у БиХ.

„Поштуј живот, не оружје“је одговор на велики број инцидената узрокованих ватреним оружјем са трагичним посљедицама који су се догодили у блиској прошлости, саопштио је МУП Српске.

Само на територији Републике Српске ватреним оружјем је прошле године почињено пет од десет убистава, а великим дијелом се у таквим случајевима користило нелегално наоруужање.

– Посебно забрињава чињеница да се убиства повезана са ватреним оружјем најчешће дешавају у приватним просторима, а свако друго убиство се десило у кући, стану или дворишту жртве. Анализе показују да је приликом интервенција полицијских службеника у случајевима насиља у породици у Републици Српској, у 77 случајева учинилац насиља посједовао оружје, од чега је у три случаја исто и употријебио – неке су од чињеница на које МУП упозорава у кампањи „Поштуј живот, не оружје“.

Кроз кампању ће током наредног периода фокус бити стављен на теме фемицида, одговорног држања оружја и предају нелегалног оружја, наводи се у саопштењу.

Кампања скреће пажњу и на то да недозвољено посједовање ватреног оружја представља значајан ризик за сигурност грађана и грађанки БиХ, те позива на предају нелегалног оружја.

Позивом према надлежној полицијској агенцији без санкције се могу пријавити и ватрено оружје, муниција и експлозивне направе одложени на јавним мјестима или површинама.

Кампања је подржана је кроз пројекат „Превенција и смањење посједа илегалног оружја у БиХ“, којег финансирају Њемачка, Холандија, Шведска, Француска, Уједињено Краљевство и Норвешка, уз подршку Европске уније, кроз Мултилатерални повјерилачки фонд Уједињених нација, а проводи га УНДП у БиХ.

Share With: