Моторички парк обогаћен сензорном стазом (ФОТО, ВИДЕО)

Садржаји у моторичком парку код Аутобуске станице у Градишци употпуњени су сензорном стазом која је изузетно значајна за стимулацију чула код дјеце са потешкоћама у развоју, али и код дјеце типичног развоја. Сензорну стазу чине квадрати испуњени материјалима различитих текстура. „Намијењена је дјеци са потешкоћама сензорног функционисања, базирајући се на тактилној и визуелној стимулацији“, појашњава Драган Кулаш, дефектолог и сензорно-интегративни педагог.

У Удружењу родитеља дјеце са аутизмом „Дуга“, које је овим садржајем обогатило моторички парк, истичу да стаза има итекако велики значај за сву дјецу, посебно за ону са потешкоћама у развоју.  „Апелујем на све родитеље дјеце која се играју у парку да објасне малишанима како ова стаза није пјешчаник, већ посебно дизајниран садржај са посебном намјеном“, додаје Кулаш и напомиње да је, уз правилну употребу, стаза на располагању свима.

Сензорна стаза је постављена у оквиру радионице сензорне интеграције.Радионица је једна од пет које се реализују у оквиру пројекта „Знамо, хоћемо и можеми бити дио вас“. Дјеца из Удружења „Дуга“, осим ове, учествују у раду инклузивне, дефектолошко – логопедске и спортске радионице. Реализује се и радионица за оснаживање родитеља дјеце са потешкоћама у развоју. „Пројекат је конципиран са циљем да оснажи дјецу са аутизмом, али и са другим развојним потешкоћама, и социјализује кроз стручан рад путем радионица“, наглашава Жана Ковачевић, координатор пројекта у Удружењу „Дуга“.

Реализација пројекта је започела још у марту ове године и трајаће до децембра, а њиме је обухваћено више од 40 корисника. Пројекат „Знамо, хоћемо и можемо бити дио вас“ Удружење „Дуга“ проводи путем Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану. Програм финансира ЕУ, а имплементира УНДП. Финансијску подршку пројекат има и од Града Градишка.

Сања Т.

Share With: