Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 3.12.2022.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине

Moj grad: Velimir Sombolac

Velimir Sombolac bio je srpski i jugoslovenski fudbaler i fudbalski radnik, rođen je 27. februara 1939. godine u Donjoj Ljubiji kod Prijedora.

Po ugledu na starijeg brata krenuo je fudbalskim putevima. Počeo u banjalučkom BSK-u, a sa 17 godina prešao u Borac zajedno sa trenerom Acom Mastalom. On je te godine preuzeo prvi tim Borca i sa sobom iz BSK-a poveo gotovo cijelu juniorsku ekipu. Nakon dvije godine u banjalučkom Borcu (1957-59) odlazi u beogradski Partizan.

Još dok je nastupao za Borac dobio je poziv za nastup u mladoj jugoslovenskoj reprezentaciji.   U Nišu su igrali sa Madjarima a bile su planirane sedmodnevne pripreme. Njegovi kvaliteti primjećeni su od strane fudbalera Partizana koji su takodje bili na pripremama. Na njihovu preporuku u Niš su došli vodeći ljudi Partizana i na kraju su odlučili da ga dovedu u Partizan iako je po sopstvenom priznanju navijač “crveno-belih”.

Za beogradske “crno-bele” nastupao do 1965. godine i odigrao oko 260 utakmica. U tih pet godina Partizan je 4 puta bio prvak Jugoslavije. Tadašnju generaciju činili su izmedju ostalih Šoškić, Galić, Jusufi…

Dobre igre u Partizanu primjećene su i od strane selektora pa je odigrao i 5 mečeva za A reprezentaciju. Takodje je 10 puta oblačio dres mlade reprezentacije, a 5 puta bio član B selekcije Jugoslavije. Godine 1960. je učestvovao na Olimpijskim igrama u Rimu kada je Jugoslavija osvojila zlatnu medalju.

Nakon Partizana prelazi u ljubljansku Olimpiju (1965-1970) za koju je odigrao preko 120 utakmica. Bio je to veoma uspješan period ljubljanskih “zmajčeka”. Olimpija je stvarala klub dovodeći pretežno igrače iz Srbije i BiH. Tih godina u ekipi su igrali: Arslanagić, Kapidžić, Smajlović, Šoškić, a trener je bio Branko Elzner. U Ljubljani je Sombolac odslužio i vojni rok.

Nakon Olimpije jednu sezonu proveo u riječkom Orijentu. Posle toga pošto nije otišao u inostranstvo odlučio da se vrati u Banjaluku i Borac. Godine 1973. počinje trenersku karijeru u Slogi iz Gornjih Podgradaca. U Slogi se zadržao jednu godinu a onda ponovo došao u Borac i bio pomoćnik šefu stručnog štaba Borisu Maroviću.

Obavljao je veliki broj odgovornih funkcija u fudbalu i sportu, bio je selektor reprezentacije Republike Srpske i koordinator omladinskih selekcija Fudbalskog saveza Republike Srpske, jedno vreme i pomoćnik ministra sporta Republike Srpske.

Dobitnik je nagrade za životno delo “Doktor Milan Jelić”.

Preminuo je u Gradišci, 22. maja 2016. godine u 78-oj godini.

Share With:
Open

close button