Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 3.12.2022.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине

Moj grad: Ulica Mitropolita Geogrija Nikolajeviča

U današnjoj rubrici moj grad osvrnuli smo se na Ulicu Mitropolita Geogrija Nikolajeviča.

Ova ulica proteže se od objekta  Adventističke crkve pa sve do hrama Pokrova Presvete Bogorodice.

U ovoj ulicu nalazi se Narodna biblioteka Gradiška, Gradska organizacija Crvenog krsta, prostorije Udruženja slijepih i slabovidih i gluvih i nagluvih. Svakako prolazeći ovom ulicom zapazičete nekoliko ugostiteljskih i zanatskih objekata, banaka, butika i drugih radnji.

Georgije Nikolajević rođen je 1807. godine i dobio ime Đorđe. Rođen je u svešteničkoj porodici od oca Simeona i majke Vasilije. Osnovnu školu je završio u rodnom selu. Poslije osnovne škole, od 1817. do 1819. godine, je išao u nemačku školu u Mitrovici, a posle nje se upisuje u gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Posle gimnazije upisao se u Bogosloviju u Sremskim Karlovcima.

Georgija  Nikolajevića Carigradska  patrijaršija  je 1885.godine izabrala za Dabrobosanskog mitropolita, a prije toga bio je učitelj, sveštenik, profesor Bogoslovije u Zadru, rektor   i   profesor   Sarajevsko-Reljevske bogoslovije. Georgije Nikolajević bio je pokretač i član raznih dobrotvornih zadruga i fondova. Mnoge crkve u Bosni, kao i u Hercegovini, nisu imale  crkvene  knjige zbog  čega  u  mnogim  crkvama  nije  ni  služena liturgija. Georgije Nikolajević je riješio ovaj problem tako što su u Sarajevu, o državnom trošku, preštampavane ruske crkvene knjige.

Mitropolit Nikolajević bio je svjestan značaja obrazovanja naroda pa je pomagao u osnivanju škola. Tako je 14. januara 1893. godine osnovao Zakladu Srpske pravoslavne škole u  Gradišci za izgradnju zgrade. Tom prilikom darovao je 9.000 forinti.

Izgradnja je trajala godinu dana, a zgrada je služila za potrebe crkveno-školske opštine.

  1. godine u prostorijama ove zgrade počela je sa radom Niža realna gimnazija. Prvi direktor je bio Matija Divić.

Mitropolit Georgije Nikolajević je svoju poslednju arhijerejsku službu odslužio 21. novembra 1895. godine na Vavedenje u Staroj crkvi u Sarajevu. Posle toga se razbolio i uglavnom ležao, a iz kreveta je ustajao rijetko,  2. februara 1896. godine je primio više korporacija i deputacija koje su mu čestitale deset godina od postavljanja na mesto mitropolita. Ubrzo poslije toga je i preminuo , u četvrtak 8. februara 1896. godine u 10.30 časova.

Živio je ukupno 89 godina.

Share With:
Open

close button