Top lista

Top lista za 25.09.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Moj grad: Lik i djelo Mile Strunića

U današnjoj rubrici Moj grad predstavili smo vam  lik i djelo Mile Strunića magistra ekonomskih nauka, koje je rođen u Žeravici 11.07.1932. godine.

Mile Strunić je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, gdje je završio i postdiplomski studij, smjer ekonomski razvoj.

U toku radnog vijeka bio je uspješan privrednik i direktor više privrednih organozcija.Nakon diplomiranja bio je:direktor Zemljoradničke zadruge, preduzeća „Standard“, direktor razvoja PIK-a „Mladen Stojanović“,direktor preduzeća „Prehrana“, a kasnije generalni direktor mesne industrije „Levita“, direktor filijale Sližbe društvenog knjigovodstva i direktor Razvojne banke filijala Gradiška.

Kao uspješan privrednik i naučni radnik biran je na visoke političke funkcije, ali se nikada nije udaljavao od privrede, struke i nauke.

Biran je na profesionalne političke funkcije:za Predsjednika opštinskog vijeća sindikata, za Potpredsjednika Narodnog dobra opštine,za Predsjednika Skupštine opštine, za delgata u vijeću opština  Skupštine BiH.

U Skupštini BiH, biran je u četvorogodišnjem poslaničkom mandatu, za Predsjendika odbora za plan i finansije Vijeća opština Skupštine BiH.

Za vrijeme njegovog mandata Predsjedniak opštine od 1969. do 1974. ostvaren je ubrzana razvoj gradiške privrede, što opštinu Gradiška svrstava u sam vrh ekonomski razvijeni opština BiH tog vremena.

Njegov radni vijek je ispunjen stalnim naporima da se unaprijedi proizvodnja, poveća zaposlenost, i stvara nova materijalna vrijednost.Stalno je usmjeravao svoju stručno-intelektualnu energiju na stvaralaštvu i borbi za novim.

Kao autor i koautor učestvovao je na izradi velikog broja prjekata i elaborata, koji su rezultirali sa većim brojem uspješnih proizvodnih kapaciteta. Zahvaljujući njemu i velikom broju istanknutih privrednika Gradiška je na temelju osmišljenih razvojnih programa, imala snažnu podršku fiansijskih institucija u Jugoslaviji.

Značajan primjer predstavalja razvoj poljoprivrede i prehrambene indsutrije Opštine Gradiška , gdje je „Levita“ stasala u jendog od najvećih jugoslovenskih proizvođača hrane.Razvoj prerađivačkih kapaciteta ubrzao je razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje šireg regiona.

Mile Strunić je objavio više stručnih radova iz oblasti preivrednog razvoja. Bio je aktivan učesnik raznih seminara iz oblasti privrednog razvoja čak je i poslije odlaska u penziju radio aktivno na traženju rješenja koja bi mogla ubrzati privredni razvoj i prevazići opšte i ratom prouzrokovane privredne zaostalosti.

 S.K.

Share With: