Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 25.3.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
Moj grad: Lepa Perović Popović

U današnjem izdanju rubrike “Moj grad” govorili smo o jednoj od najpoznatijih Mašićanki koju je bogati životni put vodio od rodnog sela do Beograda, Lepoj Perović Popović.
Rođena je 29. avgusta 1911. godine u višečlanoj porodici Zorke i Đorđa Perovića, dakle, hercegovačke i crnogorske loze. Otuda i potiču neobični korijeni njenih predaka.

Lepina prabaka, Njegoševa sestra

Djed Lepe Perović, Andrija, bio je član Senata Njegoševe vlade i oženjen njegovom sestrom Marijom. Poslije Njegoševe smrti, a dolaskom kneza Danila na vlast, Andrija se sukobio s tadašnjim vladarem, napustio Crnu Goru i preselio u okolinu Banjaluke.

Njegov najstariji sin, a Lepin otac Đorđe, dobio je posao šumara u državnoj administraciji Austrije. Oženio se Zorkom Spremo iz Hercegovine, a zajednički život započeli su u Međuvođu kod Kozarske Dubice. Poslije nekoliko godina premješten je u Mašiće kod Gradiške, gdje je rođena Lepa.

Imala je pet sestara – Ljubicu, Danicu, Dušanku, Jelu i Branislavu, te tri brata – Stevu, Veljka i Dušana. Osnovnu školu završila je u Mašićima, a Učiteljsku u Banjaluci 1931. godine.

Prvo radno mjesto dobila je u Međuvođu kod Kozarske Dubice, ali su je životni putevi i njena neupitna želja za promjenama odveli u Beograd, gdje se pridružila revolucionarnom pokretu. U maju 1933. godine uhapšena je i izvedena pred Sud za zaštitu države, ali je usljed nedostatka dokaza oslobođena.

Kako se bližio početak Drugog svjetskog rata Lepa se sve snažnije angažovala i imala ključnu ulogu na podizanju ustanka u mnogim mjestima – Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banjaluci, potom Zagrebu i na Baniji.

Za ratne zasluge odlikovana je Partizanskom spomenicom 1941. godine te s nekoliko ordena, među kojima i Ordenom Dobročinstva grčke kraljice Frederike. Zanimljivo je da su i četiri sestre Lepe Perović odlikovane Partizanskom spomenicom 1941. godine, a osim učešća u revolucionarnom pokretu, školovanje je za njih bilo na prvom mjestu.

Obavljala je mnoge dužnosti u društvenom i političkom životu SFRJ, bila poslanica u prvom sazivu Narodne skupštine BiH, funkcioner u najvišim saveznim organima, veoma aktivna i uticajna u školstvu, kulturi i umjetnosti. Bila je direktor Galerije fresaka u Beogradu.

Zajedno sa suprugom Kočom Popovićem, narodnim herojem, diplomatom i političarem, sakupljala je umetnička djela, stvarajući bogatu kolekciju, koju je darovala Opštini Lazarevac. Takođe, u Istorijskom arhivu Beograda je „Legat Konstantina Koče Popovića i Lepe Perović“.
Sestre Perović
Iako je ova priča posvećena Lepoj Perović Popović, vrijedi kratko pomenuti i biografije njenih sestara.
Danica – Dana Perović je bila ljekar, hirurg. Studij medicine završila je u Beogradu 1939. godine i rukovodila partizanskom bolnicom u Jošavki kod Čelinca. Lično je vodila brigu o narodnom heroju Mladenu Stojanoviću, koji tu dospio nakon ranjavanja. Nakon rata radila je na VMA u Beogradu kao specijalista za plastičnu hirurgiju.
Branislava – Brana Perović bila poznata fizičarka i direktor Instituta za nuklearne nauke „Vinča“. Bila je angažovana na projektima u oblasti jonizovanih gasova i atomskih sudara. Bila je i profesorka na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a rukovodila je i postdiplomskim studijima. Zanimljiv je istorijski podatak da je Brana Perović govorila na komemoraciji povodom smrti Ive Lole Ribara 27. novembra 1944. godine.

Sestre Perović bile su u braku s poznatim ličnostima. Osim Lepe, koja je životni vijek provela s Kočom Popovićem, Brana je bila u braku s doktorom i španskim borcem Blagojom Neškovićem. Jela, urednica u jednoj izdavačkoj kući u Beogradu, bila je u braku s književnikom Brankom Ćopićem.

Kod crkve u Maglajanima pored Laktaša, zadužbine crnogorskog vojvode Maše Vrbice, porodična je grobnica Perovića, a u obližnjem Aleksandrovcu kuće Mitra, Andrije i Jove Perovića.

Lepa Perović Popović preminula je 2.septembra 2000.godine i sahranjena na Novom groblju u Beogradu.

N. Ristić

Share With:
Open

close button