Top lista

Top lista za 15.05.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Moj grad: Cvjetko Bulović

U današnjoj rubrici Moj grad predstavili smo vam lik i djelo Cvjetka Bulovića.

Cvjetko Bulović rođen je 7. aprila 1933. godine.Bio je istaknuti pedagoški i kulturni radnik.

Osnovnu školu i nižu gimnaziju završio je u Gradišci,a učiteljsku školu u Sarajevu.Poslije završene učiteljske škole radio je nekoliko godina na poslovima učitelja,a potom i vaspitača u Đačkom domu u Gradišci.Zatim odlazi na studije i na Filozofskom fakultetu u Sarajevu upisuje grupu filozofija sa sociologijom na kojoj 1969. godine diplomira.

Poslije završenih studija vraća se u Gradišku na dužnost direktora Narodnog univerziteta,a nekoliko godina kao spoljni saradnik držao je predavanje iz filozofije i sociologije u Gimnaziji i Ekonomskoj školi u Gradišci.Pored pedagoško-predavačkog rada imao je značajnu ulogu u obrazovanju odraslih,te radio i na razvoju kulturnih djelatnosti u gradu i na području gradiške opštine a bavio se i novinarstvom.Bio je dopisnik Politike i banjalučkih Krajiških novina koje su tada izlazile.

Priloge je objavljivao i u banjalučkom Glasu,te u Svijetu i Prosvjetnom listu u Sarajevu i Prosvetnom pregledu u Beogradu ,a pisao je tekstove i za školska glasila i publikacije.

Posebno je značajna njegova saradnja u časopisu Gradiški zbornik u kome je objavio više priloga iz prošlosti Gradiške koju je više godina istraživao i proučavao.

Napisao je i nekoliko recenzija i predgovora kao i prikaze knjiga poznatijih autora, a objavio je i knjigu Prošlost Gradiške.

U zavičajnom odjeljenju Narodne biblioteke Gradiška nalazi se legat Cvjetka Bulovića.

Njegova supruga takođe je poklonila oko 90 knjiga tako da legat Cvjetka Bulović trenutno broji oko 400 naslova. To su uglavnom knjige iz oblasti istorije, psihologije, sociologije, uglavnom je stručna literature. Ima jedan broj i dokumentacije koja je vezana za područje Gradiške.

Cvjetko Bulović preminuo je 7. oktobra 2011. godine.

 

Share With: