Млади писац на великим вратима литературе: Дејан Пилиповић, матурант Медицинске школе из Градишке објавио роман „Кнегиња Александрија од проклетија“ (ФОТО)

Роман „Кнегиња Александрија од Проклетија“ у издању „Српске куће“ из Пожаревца, аутора Дејана Пилиповића, матуранта Медицинске школе у Градишки, представљена је у петак навече у његовој доскорашњој школи.

Ово је јединствен примјер, казао је Братислав Голић, уредник издавачке куће, да средњошколац напише роман у 17 поглавља и више од 200 страница.

– Дејан се, међу неколико хиљада радова приспјелих на конкурс „Српске куће“ издвојио по зрелости писања, избору тематике у којој су сублимиране историја, књижевност, драмски заплети, јасне лирске поруке, смислени дијалози, стилске фигуре, што је својствене много искуснијим писцима – казао је Братислав Голић, обраћајући се бројној публици, Дејановим професорима и школским колегама.

Он је похвалио и сарадњу са Средњом стручном и техничком школом, која је веома посвећена изучавању књижевности и српског језика те учешћу на конкурсу „Српске куће“.

– Веома успјешне, поетске и прозне радове, који ће бити објављени у нашим зборницима, нама шаљу и други ученици ове школе. Из тога је видљиво да се овдје ради веома предано, да су професори српског језика истински зналци, јер само такви могу препознати, усмјерити и подржати младе литерате, као што је Дејан Пилиповић – нагласио је Братислав Голић.

Он је уручио признања, дипломе и захвалнице професорима Зорици Вранић, Бојани Ђуричић и Дариу Гвоздену те директору школе Дарку Голићу, за успјешну и богату сарадњу са „Српском кућом“ из Пожаревца, за подстицање младих, његовање српског језика и писма, српске књижевности.

Иначе, на почетку промоције, наступили су ученици, чланови музичке, драмске и рецитаторске секције.

Дејанов професор Дарио Гвозден, обративши се скупу, казао је да се ради о изузетном ученику, који се већ у првом разреду издвојио, скренуо пажњу на свој таленат којег је касније његовао и напредовао.

– Њега ћу, заиста, памтити као посебног у свему, учењу највише. Послије сваког читања писменог рада, у разреду је завладао мук, тишина, чуђење… Након тога, тог почетног дивљења, остали ученици су аплаудирали. Како је вријеме пролазило, Дејанови радови били су све вреднији, све зрелији, са јаснијим и снажнијим порукама, са метафорама и стилским фигурама, натопљен емоцијама и порукама – казао је професор Дарио Дринић.

Он је рекао, да је срећан, што је предавао Дејану а да је његова жеља, да се у будућим генерацијама издвоји неки ученик сличан овом одликашу и писцу, на великим вратима литературе.

Објашњавајући садржај свог романа, Дејан Пилиповић је рекао да се ради о дешавањима у Србији, кроз историју, почев од Првог балканског рата… Та романсирана прича саткана је од живота ликова, њихових судбина, одлука, дилема, искушења, историјске борбе за слободу, за очување идентитета, моралних, духовних и свих других вриједности.

– Моји ликови, кроз различите приче обједињене метафорама, говоре о себи, свом животу, времену и епохи у којој су живјели…Трудио сам се да избјегнем патетику и пренаглашену емоцију, да останем у сфери прибраног и мудрог, јасног и недвосмисленог изражаја. Нисам допустио, сем у једном случају, да моји ликови плачу него да снажно и одлучно заступају своје ставове а читаоце подстакну на размишљање и закључке – појаснио је Дејан основну поруку свога романа.

Дарко Голић, директор Средње стручне и техничке школе казао је да у овој установи, веома велику пажњу посвећују младим талентима, настојећи да их, као што је Дејан Пилиповић, афирмишу и изван школе.

Српска кућа
Културно издавачки центар „Српска кућа“ у Пожаревцу, првенствено се бави издаваштвом за дјецу, ученике и омладину.

– Наше највеће едиције су „Стотину младих талената“ намијењена ученицима пјесницима из Србије. Потом је темељ зборник књижевног стваралаштва за средњошколце из Србије и иностранства, гђе објављујемо приче и пјесме. Сарађујемо са већином школа, одакле добијамо хиљаде радова. У последње вријеме, схватили смо потребу засебних издања зборника књижевног стваралаштва за дјецу из Републике Српске. Испоставило се да имамо веома заинтересовану дјецу за писање. Добили смо, укупно 30 000 радова, што нас је подстакло да осмишљавамо нове издавачке програме – објаснио је Голић који је у Пожаревцу, у бившој, знаменитој згради Поште коју је откупио, организовао издавачку дјелатност.

Учитељица
Међу гостима, на промоцији романа Дејана Пилиповића, била је и Слободанка Пуцар, његова учитељица из Основне школе „Петар Кочић“ у Новој Тополи.

– Веома ме обрадовао позив бившег ученика који је, у средњој школи, са великим успјехом наставио школовање. Посебно ми је драго, што је то у посебној прилици. Поносна сам на његов успјех – казала је, веома емотивно, учитељица Слободанка Пуцар.

Ђак генерације
Дејан Пилиповић, је недавно, на матурској свечаности проглашен за ученика генерације. Он је Вуковац током цијелог школовања.

– Писање ме релаксира, то волим и планирам да се посветим још интензивније. Међутим, сада сам највише посвећен припреми пријемног испита на Медицинском факултету у Новом Саду. То је мој наредни циљ – казао нам је Дејан, веома захвалан својим професорима, и школи у којој је одржана промоција књиге.

Извор: Милан Пилиповић / srpskainfo.com

Share With: