Top lista

Top lista za 23.10.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Mitrović i Butković na gradilištu mosta na Savi kod Gradiške

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković obišli su danas gradilište prekograničnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške i razgovarali o mogućnostima izgrdanje jedinstvenog integrisanog graničnog prelaza.
“Imamo već granični prelaz u Gradišci koji je urađen sredstvima EU i po evropskim standardima, a sa druge strane Hrvatska bi uštedila određena sredstva. To je i intencija Transportne zajednice i u tom slučaju imali bi prvi primjer integrisanog graničnog prelaza između zemlje zapadnog Balakana i EU”, dodao je Mitrović.

Mitrović je istakao da je ovo gradilište obišao i prije 15 dana i da je napredak vidljiv, te dodao da se u avgustu očekuje spajanje čelične konstrukcije, a završetak izgradnje mosta do maja naredne godine.

Prema njegovim riječima, novi most kod Gradiške neće biti u funkciji odmah nakon završetka jer je potrebno da se završi i izgradnja 4,5 kilomatra pristupne saobraćajnice sa hrvatske strane mosta.

“Potpisan je ugovor za izgradnju te saobraćajnice, rok za izgradnju je dvije godine, ali se nadamo da će posao biti prije završen, jer je izvođač radova `Integral inžinjering` iz Laktaša, koji je tokom izgradnje ovog mosta i u doba pandemije, pokazao da može da ispoštuje rokove”, dodao je Mitrović.

On i Butković obišli su gradilište zajedno sa direktorom “Autoputeva Republike Srpske” Dušanom Topićem i direktorom Stalnog sekretarijata transportne zajednice Metejom Zakonjšekom.

Butković je rekao da nakon zajedničkog obilaska mosta u Brčkom i gradilišta mostova u Svilaju i Gradišci zadovoljan onim što je vidio.

On je dodao da je sa Mitrovićem razgovarao i o drugim graničnim prelazima između BiH i Hrvatske, te naveo da će hrvatska Vlada, na zahtjev resornog ministarstva u Savjetu ministara, ući u izmjene odluke u vezi s graničnim prelazima da bi se obezbjedio nesmetan prekogranični promet robe iz svih pograničnih kantona.

Direktor Stalnog sekretarijata transportne zajednice Metej Zakonjšek istakao je da izgradnja mosta kod Gradiške nije važan projekat samo za BiH i Hrvatsku već za cijeli region i Evropu.

“Za transport putnika i robe je važno da imamo dobre granične prelaze, iz kog razloga je i veoma značajna ideja jedinstvenih prelaza, o kojoj su razgovarali Mitrović i Butković”, dodao je Zakonjšek.

M.Malešević

Share With: