Митровић и Аџић о подршци привредном развоју

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић изјавио је данас у Градишци да ће Влада Републике Српске за подстицаје за директна улагања у привреди издвојити 14,6 милиона КМ и око 15,5 милиона подстицаја за повећање плата радника, те додатна средства за директна улагања од посебног значаја за привреду Српске до 30 одсто износа инвестиције.

„За плате запослених радника привредних субјеката који реализују улагања од посебног интереса Влада Српске плаћа и порезе и доприносе у наредне двије године, под условом да плата не може бити мања од просјечне. То су добри услови које можемо обезбједити, а тренутно је у току измјена уредби које дефинишу подстицаје у циљу да подршка привредним субјектима буде равноправнија и да обухват привредника буде што већи“, рекао је Митровић новинарима, након састанка са градоначелником Градишке Зораном Аџићем.

Он је додао да је велика заинтересованост привредника и за подстицаје за повећање плата радника, гдје се суфинансира 70 одсто трошкова пореза и доприноса на годишњем нивоу.

Митровић је нагласио да Градишка у европским пословним круговима има висок рејтинг као потенцијално мјесто за улагање, те да је то и резултат активности градских власти, посебно када је у питању једноставнији, бржи и јефтинији начин доласка до свих потребних дозвола приликом инвестирања у изградњу привредних погона.

Он је додао да је Градска управа доста урадила у сарадњи са средњим школама на образовању кадрова који су потребни привредним субјектима који инвестирају у Градишци.

Аџић је рекао да Градска управа подржава предузетништво и даје субвенције за набавку основних средстава и покретање пословања, те навео да су градишки привредни од Владe Републике Српске у посљедњих пет година добили 2,5 милиона КМ подстицаја.

Он је истакао да су Влада и ресорно министарство радили на промоцији Градишке код домаћих и страних инвеститора, што је допринијело да привредна зона у Новој Тополи постане привлачна за инвестирање.

„Тренутно у Новој Тополи имамо три инвеститора из Аустрије, два из Њемачке и једног из Словеније који треба ускоро да почну са изградњом својих производних објеката у које ће уложити десетине милиона евра“, навео је Аџић.

Он је додао да се у Градишци константно повећава број радника и извозно орјентисаних фирми, посебно у области дрвопрераде, те да је тренутно покривеност увоза извозом преко 102 одсто.

Након састанка,  Митровић и Аџић су у привредној зони у Новој Тополи посјетили италијанску компанију „Латонедил“, која се бави производњом грађевинских панела.

Сувласник ове фирме Дарко Шљивар подсјетио је да „Латонедил“ у Градишци послује већ седам година, да се константно развијају и да ће до августа почети изградњу још једног производног погона.

М.Малешевић

Share With: