Top lista

Top lista za 13.03.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Mitropolit Hrizostom: Patrijarh ostao nepokolebljivi stub svetosavske crkve

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je da je blaženopočivši patrijarh srpski Irinej ostao nepokolebljivi stub svetosavske Crkve i da je njegova smrt veliki gubitak za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod.

Mitropolit Hrizostom je istakao da se blaženopočivši patrijarh pokazao da je bio dostojan svog prethodnika, blaženopočivšeg patrijarha Pavla.

“Ponosni smo na njega i Bogu zahvalni da smo ga imali kao 45 predstojatelja naše Svete Crkve”, rekao je mitropolit u besjedi.

On je istakao da je patrijarh Irinej punih deset godina predvodio Crkvu i svoj narod mudro, tiho i strpljivo, svojom dobrotom i gospodskom odmjerenošću svjedočio ljubav Božiju koja je isijavala iz njega.

“Davno je krenuo putem koji ga je vodio i doveo do samog carstva Božijeg. Putovao je teškim i trnovitim putem kroz burna i smutna vremna naše prošlosti ali i sadašnjosti, ali se nikada nije predavao”, istakao je mitroplit Hrizostom.

On je naglasio da patrijarh Irinej nije pokleknuo ni kada je tjelesno bio slab, pa podsjetio da je i kada je biran za poglavara molio da ga ne izaberu jer je bolestan, ali je ipak prihvatio kormilo Crkve i deset godina je služio.

Mitroplit je naglasio da je smrt patrijarha sve zatekla, ali je pozvao da se ne tuguje i ne gubi nada.

“Neka naša prirodna tuga zbog rastanka preraste u radost zbog susreta sa Gospodom i susretom sa srpskim svetiteljima… I pored velikog isukušenja ne dopustimo da tuga savlada srvca naša”, rekao je mitropolit.

On je napomenuo da je SPC nedavno izgubila mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, a sada i patrijarha Irineja, kojeg je zamolio za oprost što je ostao sam u bolnici.

“Oprosti i blagoslovi i ovaj Sveti Sinoid, oprosti što nismo mogli da te poslužimo, što te u ovoj nesreći koja nas je snašla ostavismo samog u bolnici”, rekao je mitropolit.

Starješina Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu protojerej-stavrofror Petar Lukić rekao je da je smrt još više približila patrijarha Isusu Hristu.

“Naš patrijarh se na svom životnom putu bogatio vrlinama”, rekao je Lukić i dodao da je patrijarh blagost nije napuštala, čak i kada je znao da uputi kritiku činio pažljivo.

Prema njegovim riječima, blagost patrijarha Irineja pratila njegova odlučnost i razboritost, što je bilo potrebno na mjestu na kojem se nalazio. “Bio je primjer smirenja, dobrote i čestitosti”, dodao je prota Lukić.

Kao episkop niški, dodao je, nalazio je snage da obnavlja i gradi hramove, posjetio je svaki kutak svoje tadašnje eparhije, a kasnije je i kao patrijarh obišao svaki kutak gdje žive Srbi širom svijeta.

Prethodno je mitropolit Hrizostom služio opijelo uz sasluženje više arhijereja i sveštenstva Srpske Pravoslavne Crkve /SPC/ i gostiju iz drugih pomjesnih pravoslavnih crkava.

Sinod je donio odluku da patrijaraške dužnosti preuzima Sinod, kojim će do izbora novog patrijarha predsjedavati NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sinod je izabrao episkopa šumadijskog Jovana.

Patrijarh Irinej upokojio se u petak, 20. novembra, u Beogradu od posljedica virusa korona.

Zbog upokojenja patrijarha srpskog u Srbiji i Republici Srpskoj od petka, 20. novembra, proglašena je trodnevna žalost.

Share With: