Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 25.3.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
Ministarka Trivić i gradonačelnik Adžić o upisnoj politici i školstvu

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas da resorno ministarstvo insistira na uspostavljanju dualnog obrazovanja i spajanja teorije i prakse u izvođenju nastave da bi nakon završene srednje škole imali stručno osposobljen kadar koji bi automatski mogao da se prilagodi potrebama privrede i tržišta rada.

Trivićeva je rekla novinarima u Gradišci da je u ovoj lokalnoj zajednici uspostavljen dobar model saradnje srednjih stručnih i tehničkih škola gradske uprave, privrednih subjekata i Gradske uprave.


Ona je istakla da treba nastaviti u tom pravcu i analizirati koji su obrazovni profili potrebni na području grada Gradiška, gdje će u ovoj godini početi sa radom još jedna kompanija iz oblasti tekstilne industrije koja će tražiti kvalifikovane radnike.
“Zadatak je da stvorimo sve uslove za školovanje adekvatnih kadrova i da im lokalna zajednica, u saradnji sa privrednicima, omogući zaposlenje”, rekla je Trivićeva, koja je danas razgovarala sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem o upisnim politikama u srednjim školama, kao i sistemu obrazovanja u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama.
Ona istakla da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u januaru u saradnji sa svim aktivima direktora napravilo preliminarnu listu potrebnih invasticija u školske objekte. Trenutno se, dodala je, radi selekcija primarnih investicija koje će Vlada i predsjednik Republike Srpske finansirati, kao i u u okviru projekta energetske efikasnosti.
“Prethodne godine škole su Ministarstvu dostavile prijedloge za rekonstrukcije prema principu energetske efikasnosti i u dogledno vrijeme će imati zvanične podatke komisija koje su izašle na teren, nakon čega slijedi odabir škola koje će biti rekonstruisane u okviru ovog projekta”, pojasnila je Trivićeva.
Adžić je istakao da je prioritet da iz gradiških srednjih škola izlaze kadrovi koji su potrebni privredi i da je Gradiška već krenula u dobrom pravcu obzirom na to da su u Tehničkoj školi uvedena zanimanja CNC tehničar i tehničar informacionih tehnologija, a u Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi će od naredne godine biti obrazovani tekstilni tehničari.
Adžić je zahvalio Trivićevoj jer će Osnovna škola “Petar Kočić” u Novoj Topoli biti uvrštena u projekat energetske efikasnosti, te dodao da će za rekonstrukciju prema principu energetske efikasnosti biti predložene gradiška Gimnazija i Osnovna škola “Vuk Stefanović Karadžić” u Turjaku.
On je istakao da je od Trivićeve dobio uvjerenje da će Ministarstvo podržati i određene projekte koje su predloćili gradiški Kulturni centar i Zavičajni muzej u vezi sa kulturnim i društvenim događajima koji imaju trediciju.
Trivićeva i Adžić su danas posjetili Tehnički školu i preduzeće “Tikt manufaktura” u kojem se obavlja preksa učenika ove škole i koje je školi doniralo vrijednu opremu i mašine.

Share With:
Open

close button