Milošević: Kod plućnih bolesti često se preklapaju simptomi, zato je važna posjeta ljekaru

„Trenutna epidemiološka situacija u Gradišci je povoljna i stabilna, a na kovid odjeljnju nema kovid pacijenata. Tokom juna i jula imali smo nekoliko slučajeva oboljelih od korone“, rekla je načelnica odjeljenja pulmologije i COVID odjeljenja Bolnice Gradiška Branka Milošević gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške.

Ona je dodala da se medicinski radnici pripremaju da spremno dočekaju novi talas koji se najavljuje u cijelom svijetu.

„U prirodi virusa je da mutiraju, da mjenjaju svoje karakteristike i ponašanje. Virus kovid 19 se ponaša nepredvidivo pa mi samo djelimično možemo da predvidimo ono šta nas čeka. Činjenica je da su sve velike epidemije u istoriji trajale sa zatišjima i valomi i do tri godine tako da ne možemo očekivati da će se ova situacija stišati“, rekla je Miloševićeva i dodala da se trebamo pridržavati mjera kao što su pojačana higijena, nošenje maski i vakcinacija.

Miloševićeva je dodala da se kod plućnih bolesti često preklapaju simptomi koji su, kao npr. kašalj, zajednički svim oboljenjima. Prema njenim riječima bilo je pacijenata koji se javili doktoru zbog sumnje na kovid, a da su u stvari oboljeli od nekih drugih bolesti.

„Mi smo imali pacijenata koji su došli zbog kovid pneumonije ali smo daljnjom dijagnostikom  ustanovili da su oboljeli od tumora ili tuberkuloze“, rekla je Miloševićeva i dodala da se unazad nekoliko mjeseci na odjelu pulmologije Bolnica Gradiška liječilo nekoliko pacijenata oboljelih od tuberkuloze ističući da se u Bolnici Gradiška liječe pacijenti sa područja Gradiške, Kozarske Dubice, Kostajnice, Srpca i Prnjavora.

G.Vlainić

Share With: