ЈП „Радио телевизија Градишка“ је настало проширењем дјелатности ЈП „Радио Градишка“. Радио Градишка, локална јавна радио станица која је почела са радом 29.

септембра 1979. године представљала је базу за надоградњу и екранизацију програмских садржаја, истовремено развијајући и мултимедијални сектор, веб портал и друштвене мреже. Радио Градишка је био први електронски медиј у Градишци који је његујући дугогодишњу традицију локалног јавног сервиса са квалитетним програмским садржајем и стручним кадром поставио добар темељ за развој телевизије.

Пресељењем у нове, модерно опремљене просторије смјештене у Културном центру Градишка 13. новембра 2021. године уз редовно емитовање радијског почеле су и техничке припреме за реализацију телевизијског програма.

Идеја о оснивању телевизијског сектора и његовог обједињавања са радијским је дуго сазријевала да би крајем 2021. године одлуком Градске скупштине дошло до оснивања

новог пословног субјекта – Радио телевизије Градишка (РТВГ). На сједници Скупштине града Градишка 23. септембра 2021. године усвојена је измјена Одлуке о облику оранизовања и измјени Статута чиме ЈП „Радио Градишка“ проширује дјелатност и добија назив ЈП „Радио телевизија“ Градишка.

Емитовање експерименталног ТВ програма почело је у марту 2022. године, а поред музичких садржаја први информативни садржај био је директни пренос 13. редовне сједнице Скупштине града Градишка 24. марта 2022. године, исто као што је и Радио

Градишка од почетка рада, 1979. године преносио сједнице локалног парламента и ту традицију задржао и данас.

Званични почетак телевизијског програма РТВГ је 20. април 2022. године, када је у присуству бројних званица и уважених гостију емитован специјални телевизијски програм са припремљеним прилозима и саговорницима у студију. Уредник ТВ програма Небојша Ристић озваничио је почетак рада ТВ програма РТВГ у 10 часова:

„Поштовани гледаоци и слушаоци РТВГ добар дан. Почиње емитовање телевизијског програма РТВГ“.

Уважавајући стално растуће захтјеве које публика има према медијима, а користећи постојеће синергије, нова телевизија се увелико наслања на професионалан, искусан и стручни кадар из радијског сектора, дајући визуелну димензију бројним прилозима из

живота града и мјесних заједница. Програмски фокус је на догађајима од локалног значаја чиме се постиже снажна идентификација гледалаца, било да су у питању догађаји из политике, друштвеног живота, привреде, културе или спорта.

У кадровском погледу поред радијских запосленика који су ангажманом на телевизији проширили своја искуства, ангажовани су и професионалци са дугим ТВ стажом, али је исто тако дата шанса и младим, перспективним новинарима и техничком особљу.

РТВГ своје мјесто на медијском небу Републике Српске, до којег се може доћи путем кабловских оператера, Мтел мреже на каналу 97, Блицнета на каналу 56, Елта – Кабел на каналу 57, те на Мтел Глобал и Мтел Аустрија, темељи на мисији чији је основни циљ правовремена и тачна информација о свакодневним дешавањима те образовни и забавни садржаји у властитој продукцији. То је најбољи гарант посебности којој ће као водиљи тежити РТВГ.

Први директор Радио Градишке био је Гојко Шербула, а редакцију су чинили новинари, спикери, административно и стручно техничко особље. Почетак радијског програма 29.9.1979. године најавила је тачно у15 часова спикер Алма Хаџијусуфовић.

„Добар дан поштовани слушаоци, Радио Градишка на средњем таласу 202 метра или 1450 килохерца, емитујемо експериментални програм“.

Дјелатност Радио Градишке почела је у оквиру Радне организације Центар за информисање која је формирана 1. априла 1979. године. Први новинари Радио Градишке били су: Божо Шћепановић, Ненад Трифуновић, Владо Слијепчевић и Јован Јоцо Дакић. Музички уредник био је Милутин Стајчић, а спикери: Алма Хаџијусуфовић и Дубравка Ловреновић. Технички реализатори били су: Назиф Чатак и Иванка Колунџић, шеф рачуноводства Драгица Марјановић, а секретар редакције Ениса Захировић.

Први вршилац дужности директора Радио телевизије Градишка је Рајко Ромић. Програм РТВГ је подијељен у три  сектора: телевизија, радио и веб портал укључујући јутјуб канал и друштвене мреже.

Редакцију чине новинари: Сања Суботић Цумбо, Гордана Влаинић, Наташа Миљковић, Милана Сердар Солдатић, Небојша Ристић и Милорад Малешевић, водитељи: Сузана Видовић и Дејан Јанковић, сниматељ Велибор Сукара, док су за тонско- технички дио радијског и ТВ програма задужени: Миодраг Јокић, Ненад Божић, Срђан Ковачевић, Драган и Сергеј Ђокић.