Međunarodno druženje „Svi smo mi dio vas“ okupilo djecu iz 107 gradova

Na izletištu u Donjim Podgradcima danas je počelo Drugo dvodnevno međunarodno druženje djece i omladine sa poteškoćama u razvoju pod nazivom”Svi smo mi dio vas”, u organizaciji Udruženja za pomoć  mentalno nedovoljno razvijenim licima iz Gradiške.

Predsjednik Udruženja Dragoslav Šinik rekao je da će ovo druženje posjetiti 2 400 djece i omladine iz 107 gradova svih republika bivše Jugoslavije.

On je naveo da su, uz pomoć gradske uprave, brojnih donatora i građana, za svu djecu i njihove roditelje obezbijedili smještaj i hranu. Omogućeno je i da svi drugi sadržaji budu besplatni za sve posjetioce pomenutog druženja. Šinik je naglasio da je cilj da se pokaže da ne postoje razlike kada su djeca sa posebnim potrebama u pitanju, da isto žive i oni i njihovi roditelji u Gradišci, Tuzli, Sarajevu, Beogradu i drugim mjestima.

Predsjednik Skupštine grada Gradiška Milenko Pavlović istakao je zadovoljstvo što se jedno ovakvo druženje održava baš u Gradišci i rekao da Grad podržava sva udruženja koja okupljaju djecu sa posebnim potrebama što će činiti i ubuduće.

”Ovo je prilika da se za Gradišku čuje u cijeloj regiji, a možda i šire, zahvaljujući prije svega organizatorima i humanim ljudima”, naglasio je Pavlović.

Predsjednik Savjeta za rad sa osobama sa invaliditetom gradonačelnika grada Niša Jordan Ivanović rekao je da ovo druženje predstavlja najbolji način inkluzije djece sa posebnim potrebama i dodao da je iz Niša u Gradišku stiglo 50-ro djece u pratnji roditelja.

Tokom dvodnevnog druženja za djecu je obezbijeđen bogat kuturni i umjetnički program, sportski sadržaji te vožnje kočijama i motorima.
U restoranu braće „Lukić“u Donjim Podgradcima održan je i seminar na temu podrške u stanovanju djece sa smetnjama u razvoju i primjeri zapošljavanja lica sa invaliditetom.
Drugog dana druženja, sutra 12.maja u 9 časova u hramu u Gornjim Podgradcima, biće služen moleban za ozdravljenje.

Share With: