Međunarodni festival dječijeg folklora sutra u Kulturnom centru Gradiška

Šesnaesti po redu Međunarodni festival dječijeg folklora pod nazivom “Vaskršnji koncert” biće održan sutra, 04.maja u Kulturnom centru Gradiška sa početkom u 19 časova i 30 minuta. Koncert organizuju Ansambl narodne igre i pjesme “Mladost” iz Zalužana i Kulturno-umjetničko društvo “Petar Kočić” iz Nove Topole.

Predsjednica KUD-a “Petar Kočić” Marica Račić rekla je da se trodnevni Festival organizuje u okviru Svjetske asocijacije folklora CIOFF pri UNESCO-u. Generalni pokrovitelj koncerta je Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske.

“Osim organizatora na koncertu će nastupiti društvo iz Poljske “Dobczice”, “Strahoninec” iz Hrvatske, “Jovan Dučić” iz Srbije i “Zlatni klas” iz Prnjavora.  Na ovom trodnevnom festivalu koji okuplja djecu od 6 do 16 godina učestvuje 13 kulturno-umjetničkih društava iz Poljske, Srbije, Crne Gora, Hrvatske i BiH. Prvi dan koncerta je već održan u Banjaluci, drugi dan je sutra u Gradišci,a završni koncert će biti u nedjelju, 5. maja u Maslovarama kod Kotor Varoša” rekla je Račićeva.

Račićeva je dodala da KUD “Petar Kočić” iz Nove Topole svojim radom, učešćem i organizovanjem koncerata čuva i širi tradicionalnu kulturu, kroz igru i pjesmu promoviše nematerijalnu baštinu našeg kraja. Ona je naglasila da će upravo na ovom kocertu članovi Društva premijerno izvesti novu koreografiju za igre i pjesme iz Lijevče polja.

Račićeva je naglasila da je Društvo početkom godine imalo brojne nastupe i da imaju u planu nastup na Saboru Kočića koji okuplja sedam KUD-ova iz Evrope koja nose naziv Petar Kočić a koji će biti održan  u Mrkonjić Gradu 8. i 9. juna. Krajem juna Društvo će otputovati u Španiju gdje će nastupiti  na Međunarodnom festivalu folklora.

Kulturno umjetničko društvo Petar Kočić iz Nove Topole broji 115 članova, sastoji se iz folklorne sekcije sa četiri starosne  grupe i pjevačke grupe. Tradicionalne kocerte organizuju u proljeće, dječiji koncert i u jesen, godišnji koncert na kojem ugoste brojne goste.

Share With: