Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

Топ листа за 1.10.2022.год.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине

Međunarodni dan lica sa invaliditetom 3. decembar

Koordinacioni odbor invalidnih udruženja grada Gradiška čini osam udruženja lica sa invaliditetom: Gradska organizacija Slijepih i slabovidih, Međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih, Udruženje amputiraca „Udas“, Udruženje paraplegičara regije Banjaluka kancelarija Gradiška, Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima, Međuopštinsko udruženje civilnih invalida žrtava rata, Gradska organizacija saveza invalida rada i Udruženje roditelja djece sa autizmom „Duga“ Gradiška.

Sekretar Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih Gradiška, Ljubinka Radonjić Zlojutro rekla je gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške da se koordionacioni odbor okuplja po potrebi s ciljem realizacije zajedničkih aktivnosti i projekata.

Ona je podsjetila da je Međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih organizovalo seminar znakovnog jezika za 45 službenika javnih ustanova iz Gradiške, Srpca, Banjaluke i Kozarske Dubice.

Tehnički sekretar i član u Udruženju amputiraca „Udas“ Gradiška, Nada Jokić, rekla je da njihovo udruženje ima 80 članova u tri kategorije: ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata i civilni invalidi.

Jokićeva je naglasila da civilni invalidi imaju najmanja primanja i da kroz razne projekte nastoje da im pomognu.

Ona je navela da značajnu podršku u radu imaju od Gradske uprave, kao i pomoć Centra za socijalni rad i Crvenog krsta zahvaljujući kojima su povodom obilježavanja 3. decembra Međunarodnog dana invalida obezbjedili jednokratne novčane pomoći i poklon pakete za socijalno najugroženije članove svih udruženja.

Jokićeva je istakla da su najveći problemi lica sa invaliditetom nezaposlenost, niska primanja, nabavka ortopedskih pomagala, zdravstvena zaštita i drugo i podsjetila da su sa gradonačelnikom prošle godine potpisali sporazum o rješavanju arhitektonskih barijera na području grada čija realizacija će biti nastavljena i u narednom periodu.

Ona je pozvala privrednike da u skladu sa zakonskom obavezom zaposle lica sa invaliditetom jer će na taj način moći da ostvare određene beneficije, a s druge strane će imati kvalitetne radnike.

Sekretar i član Gradske organizacije slijepih i slabovidih Danijela Ivanović navela je da njihova organizacija, koja će iduće godine obilježiti 60 godina rada, ima 105 članova i da je najveći problem nezaposlenost, loš materijalni položaj slijepih i slabovidih lica te dodala da u narednom periodu očekuju dalje rješavanje arhitektonskih barijera u gradu i postavljanje taktilnih staza i zvučnih semafora.

Koordinacioni odbor invalidnih udruženja grada Gradiška organizovao je juče u Kulturnom centru okrugli sto na kojem su dodjeljene zahvalnice gradonačelniku Gradiške, Zoranu Adžiću i direktorima javnih ustanova i preduzeća koji su pomogli rad pomenutih udruženja.

Generalna skupština UN je u oktobru 1992. godine usvojila rezoluciju kojom se 3. decembar proglašava Međunarodnim danom lica sa invaliditetom.

Share With:
Open

close button