Medicinari na rubu izdržljivosti, pozivaju građane da budu odgovorni

Kapaciteti kovid odjeljenja u Bolnici u Gradišci su popunjeni, pacijenata sa teškom kliničkom slikom je sve više, a zdravstevni radnici ove ustanove ulažu posljednje atome snage da im pomognu, zbog čega su uputili apel građanima da im pomognu tako što će se pridržavati propisanih mjera zaštite od širenja virusa korona.

„Ovo što se dešava već treću sedmicu je prešlo mjeru izdržljivosti zdravstevnih radnika. Kapaciteti našeg kovid odjeljenja su puni, a dolaze nam pacijenti sa sve težom kliničkom slikom“, rekla je glavna sestra pulmologije i kovid odjeljenja Bolnice Dara Grujičić.

Ona je na današnjoj konferenciji za novinare istakla da sve veći broj pacijenata zahtijeva liječenje uz veliki protok kiseonika, čak po 30 litara, da svaki dan, već od 7.00 časova, u jedinicu intenzivnog liječenja premiještaju pacijente kojima je potrebno liječenje na respiratoru, a da dosta pacijenata dnevno šalju i u Univerzitetski klinički centar u Banjaluku, gdje su kapaciteti, takođe, popunjeni.

Grujičićeva je naglasila da su zdravstevni radnici na izmaku snaga, jer borba sa virusom korona dugo traje, a broj pacijenata se povećava, prije svega zbog neodgovornog ponašanja građana, koji se ne pridržavaju propisanih mjera.

„Na liječenje nam dolaze čak i po troje, četvoro iz jedne porodice i jako nam je teško raditi jer uvijek rade jedni te isti. Mi smo mala ustanova, sa malim brojem zadravstevnih radnika, a stalno je neko na bolovanju… Mi smo preumorni, ali ne kažemo da nećemo da radimo. Hoćemo da radimo i da pomognemo svom stanovništvu, ali i oni svojim odgovornim ponašanjem moraju da pomognu nama“, poručila je Grujičićeva.

Ona je apovala na građane da se pridržavaju svih propisanih mjera i da na neko vrijeme zaborave na svoje frizure, šminke, odlazak u teretane i kafiće, kako bi zajedno uticali da se smanji broj pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje.

„Niko ne bi volio da vidi da nam dolaze pacijenti, a da im mi ne možemo pomoći jer nemamo osoblja i slobodnih kreveta, što se može desiti ako se svi ne dozovu pameti“, kaže Grujičićeva.

Medicinska sestra u odjeljenju kovid intenzivne njege Branka Radišić rekla je da se u ovom odjeljenju trenutno nalazi deset pacijentata na respiratoru, te da mali broj zdravstvenih radnika veoma teško uspijeva da se izbori sa ovako teškom situacijom.

„Imamo malo osoblja i mali prostor, a puno pacijenata. Jako je teško gledati pacijente u tako teškom stanju, a nerijetko imamo više članova iste porodice u kovid intenzivnoj njezi“, dodala je Radišićeva.

Glavna sestra gradiške Bolnice Slađana Stojnić rekla je da je jako teško organizovati rad u ovim uslovima, jer zdravstveni radnici već godinu dana rade bez godišnjeg odmora, ili na odmor odu veoma kratko.

„Mi trenutno ne vidimo nikakvo riješenje da bi situacija išla nabolje, nego je sve gore, što traži dodatnu snagu koju mi već nemamo. Radnike povlačimo po vanrednim smjenama, zovemo ih u svako doba dana i noći, a kada dođu na posao ne znaju šta ih čeka. Oni su ipak samo ljudi koji moraju i da budu kod svojih kuća, sa svojom djecom i da nose sav ovaj strah i teret“, naglasila Stojnićeva.

Ona kaže da Bolnica traži nove medicinske radnike, koji kada počnu da rade treba dosta vremena da ih osposobe za ovako zahtjevne situacije jer se i oni sa dugogodišnjim stažom teško snalaze.

Načelnik Odjeljenja pulmologije i kovid odjeljenja Branka Milošević rekla je da na tri mjesta u gradiškoj Bolnici smještaju pacijente.

„To je kovid odjeljenje gdje imao 30 pacijenta, u izolaciji na internom odjeljenju imao 15, a u intenzivnoj njezi 10 pacijenta koji su na respiratoru. Kapaciteti su maksimalno popunjeni u ovom trenutku, a zabrinjavajuće je što obolijeva sve više mladih i što su kliničke slike sve teže i kompleksnije. To zahtijeva dužu hospitalizaciju, od 10 do 14 dana, a velikom broju pacijenata je potrebna terapija kiseonikom“, navela je Miloševićeva.

Ona je zaključila da zdravstevni radnici sada treba da ulože nadljudske napore, a da su preumorni, zbog čega je potrebno da svi građani budu odgovorni i poštuju propisane mjere zaštite od širenja virusa korona.

M.Malešević

Share With: