Top lista

Top lista za 25.09.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Manastirište Karanovac biće značajan segment turističke ponude Gradiške

Izgradnja kompleksa manastirišta Karanovac u Kijevcima sa arheološkim parkom, gdje su nedavno započeti radovi, trebala bi biti završena do 2025. godine, a sam kompleks oslikavaće period dva milenijuma naše istorije i kulturne baštine i kao takav predstavljaće značajan segment turističke ponude grada Gradiška, izjavio je gradski menadžer Bojan Vujinović, gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške.

Vujinović je rekao da je Zavičajni muzej Gradiška u posljednjih 15 godina dosta uradio na polju istraživanja samog lokaliteta manastirišta Karanovac, gdje se nalaze ostaci srednjovjekovnog manastira iz 13. vijeka i perioda Stefana Dragutina iz loze Nemanjića.

On je naveo da je ranije, u saradnji sa Eparijom banjalučkom, završen projakat za izgradnju manastirske crkve i konaka, te da je Gradska uprava uradila i projekat za pristupnu saobraćajnicu i parking.

„Radovi su u toku, a ove godine je planu da se završe i osveštaju temelji manastirske crkve i konaka, te da se završi pristupni put. Planirano je da u sklopu ovog manastirskog kompleksa bude i arheološki park u kome će posjetioci moći da sagledaju najmanje dva milenijuma naše kulturne baštine, jer na ovom lokalitetu imamo ostatke rimske „vile rustike“ iz perioda od 1. do 4. vijeka i dvije crkve brvnare iz 16. i 19. vijeka. U sklopu manastirskog kompleksa biće i muzej u kojem će biti izloženo sve ono što je pronađeno na ovom lokalitetu “, naveo je Vujinović.

Govoreći o projektu nabavke nove opreme za „Radio Gradišku“, Vujinović je naveo da su završeni javni pozivi za nabavku opreme i građevinski radovi prostorija medijskog centra na drugom spratu Kulturnom centru, gdje će lokalni javni radio emiter nastaviti sa radom i proširiti svoju djelatnost sa televizijskim programom i produkcijom.

„Osim toga što ćemo imati kablovski tv kanal, imaćemo i svoju proizvodnju televizijskog programa koji ćemo ponuditi drugim medijskim kućama sa kojima smo već potpisali ugovore, kao što su RTRS, ATV i K3, jer želimo da sve ono što mi radimo u Gradišci vide i drugi ljudi širom Republike Srpske. Mislim da ćemo do slave grada Male Gospojine, 21. septembra,  imati u funkciji i novu radio stanicu i tv kanal“, zaključio je Vujinović.

Od ostalih projekata koji realizuje Gradska uprava, Vujinović je naveo da bi za desetak dana trebala početi izgradnja omladinskog parka na lokaciji zelene površine između Gradskog stadiona i magistralnog puta, za koji je planirano da zajedno sa parkom kod autobuske stanice čini jednu cjelinu i bude botanička bašta sa svim potrebnim parkovskim sadržajima za građane, djecu i omladinu.

M.Malešević

Share With: