Top lista

Top lista za 10.04.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Maletić: Domaće voće i povrće sada brže stižu na tržište EU

Pomoćnik ministra za resor poljoprivrede, prehrambene industrije i ruralnog razvoja Republike Srpske Zoran Maletić rekao je danas novinarima u Gradišci da je dogovor koji je ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac postigao sa predstvanicima EU i Hrvatske, u vezi sa produženjem radnog vremena hrvatske fitosanitarne inspekcije, veoma značajan za poljoprivredne proizvođače i izvoznike voća i povrća iz BiH.

Maletić, koji je u Gradišci ispratio jednu izvoznu pošiljku borovnice, je istako da poljoprivrednici sada svoje proizvode, koji se beru i pakuju svježi, mogu u što kraćem vremenskom periodu da dopreme na tržište EU, dodajući da će novo radno vrijeme hrvatske fitosanitarne inspekcije biti trajno, a ne samo u sezoni berbe voća i povrća.

Direktor Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH Goran Perković naveo je da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u januaru i februaru zaprimilo niz inicijativa od udruženja proizvođača voća i povrća, sa zahtjevom da se uskladi radno vrijeme fitosanitarnih inspekcija na graničnim prelazima BiH i Hrvatske.

On je pojasnio da prema novoj regulativi EU sve pošiljke biljnog porijekla podliježu fitosanitarnoj inspekciji, navodeći da je Uprava za zaštitu bilja Hrvatske prihvatila inicijativu iz BiH i od 20. jula produžila radno vrijeme fitosanitarne inspekcije, koje je sada radnim danima od 7 do 19, a subotom do 15 časova, u odnosu na prethodno radno vrijeme od 7 do 15 časova.

„To sada dosta olakšava izvoz roba biljnog porijekla, dok smo u ranijem periodu imali dužih zadržavanja na granici i samim tim lošiji kvalitet proizvoda kada oni stignu na tržište EU“, dodao je Perković.

Share With: