Top lista

Top lista za 12.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Logopedski tretmani u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja

Centar za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja Gradiška od oktobra 2019. godine pruža usluge logopedskih tretmana.

Defektolog, logoped u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja Zoran Rajković, gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške rekao je da logopedski tretman u okviru primarne zdravstvene zaštite obuhvata rad sa djecom predškolskog, mlađeg školskog i školskog uzrasta.

Rajković je naveo da imaju veliki broj korisnika koji se javljaju u logopedsku ambulantu i da u saradnji sa Gradskom upravom i Centrom za socijalni rad zajedno s njim radi i logoped Olga Bakić.

„Grad je prepoznao potrebu za angažovanjem logopeda zbog sve većeg broja i sve učestalijih poremećaja govorne jezičke komunikacije kod djece“, rekao je Rajković i podsjetio da su roditelji ranije zbog logopedskih usluga morali ići u druge gradove.

On je naveo da logopedske usluge najviše koriste djeca predškolskog uzrasta od tri do četiri godine starosti gdje su otkriveni poremećaji artikualicije, a osim toga zastupljeni su složeniji razvojni poremećaji i mucanje kod djece školskog uzrasta.

Rajković je istakao da se kod nekih slučajeva stanje može u potpunosti rehabilitovati za šta je potreban duži vremenski period.

On je naglasio da su logopedi i drugi defektolozi veoma važne karike u vaspitanju, obrazovanju, ranom otkrivanju i rehabilitaciji djece sa poremećajima.

Tretmani se odvijaju jednom ili dva puta sedmično, a u zavisnosti od potrebe poželjno je i prisustvo roditelja.

Share With: