Лимун на точковима: Занимљива иновација цвјећара Миле Поповића из Карајзоваца (ФОТО)

Да би стабло лимуна сачувао током зиме и хладних дана, Миле Поповић, цвјећар из Карајзоваца у Лијевче пољу, досјетио се практичног рјешења.

Он је осмислио саксије на точковима, за лимунова стабла која у критичном периоду, морају привремено бити смјештена под кровом или у затворен ом простору.

– Како сачувати стабло лимуна преко зиме или када се вријеме увелико поквари, као сада. То је велики проблем за љубитеље јужног воћа, као што сам и ја. Зато сам осмислио саксије од жељезне конструкције, на точковима и са куком за транспорт – објаснио је Миле за Српскаинфо.

Ово рјешење је веома практично, тврди наш саговорник.

Он куку овог несвакидашњег транспорта качи за аутомобил, ако је већа удаљеност, а за краће релације довољна је једна особа за вучу и помоћник за гурање.

– Саксију на точковима, са великом количином земље која обезбјеђује напредовање и раст лимуна, лако је премјестити, било гђе у домаћинству. А може и даље. Више пута, стабло лимуна на точковима, са црвеним трокутом, одвезао сам до сусједних села, и испоручио купцима. Од када је у Карајзовцима пут асфалтиран, овај вид транспорта, сасвим је безбједан, а нити један плод није отпао.

Реакције његових комшија и мјештана, су различите, најчешће духовите. И то нам је Миле препричао.

 

-Свако има шта рећи, по питању лимуна на точковима. Већина, испред сеоске задруге, пита колико зарађујем, колико кошта лимун на точковима… Када год тако прођем, они рачунају колико сам тај дан зарадио. Питају, докле ћеш, колико наплаћујеш по километру, како рјешаваш проблем са полицијом. Ја на све имам одговор. Придржавам се ограничења. Једино ме могу казнити због споре вожње, ако то има у закону. Брже свакако не могу, да се лимун не би пореметио – каже он.

Извор: Милан Пилиповић / srpskainfo.com

Share With: