Љето 2023. било је најтоплије од како се биљеже временске прилике

Љето 2023. било је најтоплије икада забиљежено, пошто су климатска криза и феномен Ел Нињо подигли температуре и изазвали екстремне временске прилике широм свијета, пренио је данас Гардијан.

У јуну, јулу и августу, просјечна глобална температура достигла је 16,77 степени Целзијуса, што је било 0,66 степени изнад просјека за период од 1991. до 2020. године.

Подаци из Службе за климатске промјене ЕУ, Коперникус (Ц3С) показали су да је август био за око 1,5 степени топлији од прединдустријског просјека за период од 1850. до 1900. године. Океани су посебно врући посљедњих мјесеци, пошто је сваког августовског дана, глобална просјечна температура површине мора надмашила претходни рекорд постављен у марту 2016, када се такође догодио феномен Ел Нињо.

Температура у сјеверном Атлантском океану достигла је нови рекорд од 25,19 степени Целзијуса 31. августа.

– Глобални температурни рекорди настављају да падају у 2023, са најтоплијим августом након најтоплијег јула и јуна, што је довело до најтоплијег бореалног љета у нашим подацима који сежу до 1940. године. Налази су засновани на компјутерској анализи милијарди мјерења са сателита, бродова, авиона и метеоролошких станица широм свијета – рекла је представница Ц3С Саманта Бурџес.

Топлотни таласи, пожари и поплаве уништили су животе и средства за живот широм свијета, од Сјеверне и Јужне Америке, до Европе, Индије, Јапана и Кине, наводи британски портал.

Професор Марк Маслин са Универзитетског колеџа у Лондону рекао је да је 2023. година у којој климатски рекорди нису само оборени већ и разорени.

– Екстремни временски услови су сада уобичајени и погоршавају се сваке године – то је позив за буђење међународним лидерима да брзо смање емисије угљеника. Надајмо се да ће ова порука стићи са Цоп28 овог децембра и да ће се акција заиста десити – рекао је он.

РТРС

Share With: