Легионари и гладијатори долазе у Сервициум

Градишка је у вријеме Старог Рима била лука Сервициум у којој су се искрцавале римске легије. Ове суботе, 2. септембра у Градски парк у Градишци искрцаће се легионари али и гладијатори.

Легионар је био војник – припадник Римска легије која је била основна јединица римске копнене војске. Легионаром је могао постати сваки пунољетни римски грађанин испод 45 година старости, те је био дужан служити сљедећих двадесетпет година.


Римски легионари су били познати по изузетно строгој дисциплини, коју су њихови претпостављени – центуриони – одржавали суровим казнама.

Гладијатори су били борци у старом Риму који су се борили у арени против животиња и једни против других. Термин „гладијатор“ потиче од ријечи „гладиј“ кратког римског мача за бодење и сјечење.

Гладијаторске борбе су првобитно извођене у Форуму, а касније у амфитеатрима широм Римског царства. Најпознатији амфитеатар је свакако римски Колосеум. Програми који су се приказивали у Колосеуму били су веома разноврсни, маштовити и надасве сурови. Највећи број гладијатора били су ратни заробљеници, робови или криминалци осуђени да се боре у арени.

Г.В.

 

Share With: