Kvalitet lubenica u Lijevču polju najbolji u posljednjih 10 godina

Poljoprivredni proizvođač Boro Topolović iz Seferovaca zadovoljan je ovogodišnjim rodom lubenice, koju je zasijao na blizu sedam hektara, te navodi da je i rod i kvalitet najbolji u posljednjih 10 godina.

Topolović je izjavi za Radio Gradišku rekao da berba lubenica u Lijevču polju još nije završena, te da je prvi ovogodišnji rod imao i dosta dobru cijenu.

„Na početku je cijena bila dobra, ali je prije desetak dana iz Albanije i Crne Gore uvezeno oko 100 šlepera lubenice, što je oborilo cijenu i stvorilo problem domaćim proizvođačima oko prodaje. Ta lubenica je već prodata, tako da je počela i prodaja domaće i cijena se kreće od 20 do 25 feninga po kilogramu“, naveo je Topolović.

Prema njegovim riječima, vremenske prilike sa dosta sunčanih i toplih dana i bez padavina pogodovale su proizvodnji lubenica, pa su proizvođači koji imaju sisteme za zalijevanje imali i vrhunski kvalitet lubenice.

Toplović kaže da lubenicu prodaje na domaćem tržištu, tržnim i otkupnim centrima, te dodaje da je najbitnije da se sve proda, a da se kasnije sumiraju rezultati.

On je istakao da je zadovoljan visinom i dinamikom podsticaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, dodajući da su ove godine svi podsticaji isplaćeni na vrijeme.

M.Malešević

Share With: