Top lista

Top lista za 15.08.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Kukuruz u dobrom stanju, soji i suncokretu potrebna kiša

Na području Gradiške, Srpca i Laktaša zasijano je oko 30.000 hektara pod kukuruzom, koji je u dobrom stanju i u fazi nalijevanja zrna, a kišni periodi u posljednja dva mjeseca povoljno su uticali na njegov rast i razvoj, rekao je viši stručni saradnik za ratarstvo i povrtarstvo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi  Područna  jedinica Gradiška Nenad Erceg.

On kaže da je i soja, koja je na ovom području zasijana na oko 1.500 hetara, takođe u dosta dobrom stanju i u fazi cvjetanja, formiranja mahuna i nalijevanja zrna.

„U ovom sušnom periodu za soju bi bilo dobro da padne kiša, jer ona sad najviše utiče na prinos i kvalitet zrna. Kiša bi dobro došla i za suncokret, koji je na području ove tri lokalne zajednice zasijan na 500 hektara. Suncokret je u dosta dobrom stanju i u fazi formiranja zrna“, istakao je Erceg.

Govoreći o povrtarskoj proizvodnji, Erceg je naveo da je krompir na području Gradiške, Srpca i Laktaša zasijan na 950 hektara.

„Trenutno se vadi rani krompir, a cijena mu je lošija nego ranijih godina i kreće se od 18 do 20 feninga po kilogramu“, dodao je Erceg.

On je naveo da je na području Lijevče polja zasađeno oko 200 hetara pod lubenicom, čija je berba počela, uz trenutnu otkupnu cijenu od 25 feninga po kilogramu.

Erceg kaže da je crveni proljetni luk povađen, cijena mu je oko 30 feninga po kilogramu, dok za deset do petnaest dana počinje vađenje jarog luka.

„Na ovom području imamo zasađano oko 150 hektara paprike, u plastenicima 70, a na otvorenom 80 hektara. Trenutno se paprika bere i u plastenicima i na otvorenom, uz solidnu cijenu od 80 feninga do 1 KM. Počela je berba i paradajza, koji je zasađen na 50 hetara u plastenicima i 20 na otvorenom, a cijena mu je od 60 do 80 feninga, što je dosta niska cijena. Loša cijena od 25 feninga je i ranog krastavca, koji se trenutno bere, a zasijan je na 10 hektara u plastenicima i 50 na otvorenom“, naveo je Erceg.

On je dodao da je kasni kupus u fazi rasađivanja, te da je planirana sadnja na oko 200 hektara, navodeći da je cijena ranog kupusa veoma niska i kreće se oko 15 feninga.

Share With: