Top lista

Top lista za 25.09.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

KUD “Kozara” predstavio nove “potkozarske nošnje”

Kulturno-umjetničko društvo “Kozara” iz Gornjih Podgradaca predstavilo je juče nove “potkozarske nošnje”.

Projekat nabavke novih nošnji pokrenuo je prije godinu i po dana Nemanja Panić, koji je tada bio predjednik KUD-a “Kozara”.

“Veoma je bitno što smo dobili nošnje iz našeg kraja. Možda je to trebalo da bude i ranije, ali nadam se da će one dugo godina služiti članovima našeg društva i da će biti prilike da dopunjujemo nošnju i predstavimo je publici”, rekao je Panić.

On je dodao da su sredstava za nabavku obezbjedili kroz akciju koju je pokrenuo KUD “Kozara”, te uz podršku Savjeta mjesne zajednice Gornji Podgradci, donatora i gradonačelnika Gradiške Zorana Adžića.

Predsjednik i umjetnički rukovodilac KUD-a “Kozara” Nebojša Šinik zahvalio je svima koji su obezbjedili nove “potkorazske nošnje”, dodajući da su već počeli sa radom i na novoj koreografiji “Običaji sa Kozare”.

“Ove nošnje nam mnogo znače jer ćemo moći da upotpunimo našu koreografiju, da budemo autentični i predstavimo publici našu autohtonu igru, pjesmu i nošnju”, naglasio je Šinik i dodao da sada imaju sedam različitih kompleta nošnji.

Šinik je istakao da KUD “Kozara” ima veoma dobre uslove za rad, uslovne prostorije u Domu kulture “Lapa Radić” i osvjetljenu vanjsku binu, te da se već od juna pripremaju za nastupe i očekuju da će uskoro moći da organizuju koncert.

“Situacija sa virusom korona nam je poremetila planove za ovu godinu, jer smo imali dogovrena gostovanja u Ivanjici, Kragujevcu i Minhenu. Mnogo nam nedostaju nastupi i publika, ali nadam se da ćemo barem u oktobru moći da organizujemo koncert na našoj ljetnoj bini”, dodao je Šinik.

On je naveo da KUD “Kozara” Gornji Podgradci postoji od 1926. godine, a trenutno ima oko 100 članova.

Share With: