Top lista

Top lista za 12.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

KUD „Kolovit“ počeo sa probama, ali do kraja godine neće nastupati

Kulturno-umjetničko društvo „Kolovit“ Gradiška počelo je sa redovnim probama i radom, nakon šetomjesečne pauze koja je usljedila zbog pandemije virusa korona.

Predsjednik KUD-a „Kolovit“ Mirko Borjanović rekao je, gostujući u emisiji „Kulturni kolaž“ Radio Gradiške, da su sa radom počeli sedam dana nakon početka školske godine i da se u toku proba poštuju preporučene mjere zaštite od širenja virusa korona.

„Održavamo probe uz skraćeno vrijeme i manje grupe, ali uspjevamo da održimo kontinuitet i nastavimo tamo gdje smo stali u martu mjesecu“, rekao je Borjanović.

On je istakao da zbog trenutnih okolnosti još nisu objavili poziv za upis novih članova, ali da će to vjerovatno uraditi do kraja oktobra.

Borjanović kaže da su strahovali da će zbog epidemiološke situacije i nemogućnosti nastupanja pred publikom dosta članova odustati od bavljenja folklorom, ali da je za veliku većinu članova presudna bila ljubav prema folkloru i druženju.

„Igrači su svjesni da ove godine vjerovatno neće biti nastupa i putovanja, a od naredne godine ćemo vidjeti kako će se sve odvijati. Kada je obustavljen rad mislili smo da će to potrajati mjesec ili dva, a razočarenje je bilo kasnije jer su otkazane dogovoreno turneje. Kasnije su se svi poželjeli igranja i druženja i na kraju smo se ponovo okupili“, naglasio je Borjanović.

On je naveo da zbog pandemije virusa korona KUD „Kolovit“ nije mogao da otputuje na dogovorene turneje u Rumuniju, Poljsku, Tursku, Bugarsku, Srbiju, Hrvatsku, a takođe nisu organizovali nijedan od svojih planirani festivala folklora.

Borjanović je istakao da su u toku pauze radili na sređivanju i dopunjavanju fundusa nošnji i pisali projekte, koji su odbobreni ili u fazi ocjenjivanja.

Naveo je da su, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture i Muzejom Republike Srpske, početkom godine započeli aktivnosti na zaštiti gusto pletenog kozaračkog kola, kao nematerijalnog naslijeđa, te da su trenutno u drugoj fazi i čekaju odgovor na projekat koji su pisali prema UNESKO-u.

Borjanović je dodao da je u međuvremeno prošireno i članstvo, jer im se prodružio Plesni studio „Dens step“ koji sada djelu kao sekcija KUD-a „Kolovit“.

Share With: