Top lista

Top lista za 26.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Kuća Lijevča i Potkozarja predstavila proizvode domaćih proizvođača

Turistička organizacija Grada Gradiška i Kuća Lijevča i Potkozarja svakog petka organizuju promociju proizvoda domaćih proizvođača koji se mogu kupiti u Kući Lijevča i Potkozarja.

Ovog petka građani su imali priliku probati voćne rakije „Kozarski biser“ proizvođača BMB Delta iz Gradiške i proizvode od aronije Privatnog poljoprivrednog gazdinstva Gvozdenac.

Predstavnik „BMB Delte“  Jovica Malinović rekao je da se ovo preduzeće godinama bavi voćarstvom i uslužnim djelatnostima a da su posebno ponosni na široku lepezu voćnih rakija.

“Proizvodimo šest vrsta rakija; dunju, jabuku, šljivu, viljamovku i dvije vrste travarica na koje smo posebno ponosni. Travarici je baza jabuka i u nju je dodano 20 trava i jedan čaj. Važno je da ta rakija odležia tri godine u hrastovom buretu. Oni koji je probaju kažu da dominira majčina dušica, a mi kažemo da je savršen aperitiv i dobar za stomak” ističe Malinović.

On je naglasio da se voćne rakije  „Kozarski biser“ proizvede na tradicionalan način od pažljivo biranog voća sa obronaka Kozare i Prosare, a  vrhunski kvalitet voća rezultira kvalitetnom rakijom koju su mnogi prepoznali.

“Svi znamo da je Čačak poznat po šljivi, a naša rakija od šljive dobila je dobre ocjene i nagrade upravo u tom kraju. Moramo se pohvaliti i nagradama iz Novog Sada, Londona i Moskve” kaže Malinović.

Slavko Gvozdenac uzgojem aronije se bavi posljednjih 10 godina, a zasad obrađuje na površini od jednog hektara zemljišta. On ističe da je aronija izrazito zdrava biljka od koje se mogu dobiti brojni proizvodi.

“Najzdraviji je svježi plod, onda hladno cijeđeni sok, čaj od ploda i čaj od lista. Mi u svojoj ponudi imamo i pekmez od aronije, slatko, liker kao i rakiju i vino” kaže Gvozdenac.

Prema njegovim riječima prošla godina je bila izuzetno povoljna za razvoj aronije. Gvozdenac je na svom zasadu imao oko 5.5 tona kvalitetnog prinosa i ističe da aronije nije zahtjevna biljka.

“Ona je samoodrživa, nama prirodnih neprijatelja i ne treba nikakvu hemiju, dovoljno je okopavanje i tretiranje sa stajnjakom” kaže Gvozdenac.

Share With: