Ковачевић: Корупција озбиљан проблем на свим нивоима у БиХ

Хапшење више лица у акцији „Дивич“ коју је СИПА спровела на подручју Бијељине и Брчког, а у којој су ухапшена и четири службеника Управе за индиректно опорезивање БиХ, показало је да је корупција озбиљан проблем не само у овој управи него на свим нивоима и у многим агенцијама у БиХ, јер су међу ухапшеним и осумњиченим за коруптивне радње и службеници Граничне полиције БиХ и МУП-а Републике Српске, изјавио је новинарима у Градишци портпарол Управе за индиректно опорезивање Ратко Ковачевић.

Ковачевић је на Граничном прелазу Градишка присуствовао подјели летака које су цaрински службеници,  у оквиру кампање „Стоп корупцији“, дијелили лицима којa улазе у БиХ.

Он је рекао да ће дијељење летака до краја мјесеца новембра бити настављено на свим граничним прелазима у БиХ, те да ће Управа за индиректно опорезивања урадити све што је могуће да се корупција сведе на што је могуће мању мјеру.

„У лецима је појашњено шта је то корупција и на који начин, гдје, када и како грађани могу пријавити било какво коруптивно понашање службеника Управе за индиректно опорезивање БиХ“, навео је Ковачевић.

Он је истакао да Управа за индиректно опорезивање разматра све добијене пријаве на корупцију, те да због сумње на коруптивно понашање годишње просјечно спроведе од 30 до 40 дисциплинских поступака против својих службеника.

Шеф Одсјека за професионалне стандарде у УИО БиХ Татјана Стојановић истакла је да су борба против корупције и обезбјеђење окружења у којем се неће развијати коруптивна понашања трајна мисија ове управе.

„Из тог разлога развијени су бројни механизми, међу којима је кодекс понашања запосленик у УИО БиХ који садржи сет правила којих су обавезни да се придржавају сви запослени. У те механизме спадају и планови интегритета и борбе против корупције, упутство о интерној пријави корупције и правилник о поступку рјешавања примједби“, навела је Стојановићева.

Она је истакла да све примједбе на рад запосленик у УИО БиХ могу поднијети путем бројева телефона и имеил адресе који су наведене на званичној страници ове управе.

„Приликом пријаве било каквих врста неправилности потребно је доставити и одговарајуће доказе јер се све примједбе разматрају веома озбиљно и санкционишу се сви службеници за које се утврди да су у свом раду начинили било какве недозвољене радње. Због тога је веома важна сарадња Управе за индиректно опорезивање са грађанима и пословном заједницама, како би што ефикасније спријечили коруптивна понашања“, закључила је Стојановићева.

Из Управе за  индиректно опорезивање БиХ су подсјетили да грађани могу анонимно да пријаве коруптивна понашања службеника ове управе на заштићени број телефона 0800-20-607, гдје службеници који примају позив пријаве на корупцију не могу да виде број са кога је позив упућен.

М.М.

Share With: