Костић: „Ћопић је унио дух Крајишника у српску литературу“ (ФОТО, ВИДЕО)

У Хашанима су се и ове године на Михољдан, крсну славу Ћопића, окупили књижевници, ученици и бројни посјетиоци да заједно прошетају „Стазама Ћопићевог дјетињства“. Екипа телевизијског програма Радио-телевизије Градишка посјетила је Хашане, родно мјесто Ћопића и забиљежила детаље о Ћопићу и другим значајним завичајним писцима.

О особинама Бранка Ћопића, његовом животу и стваралаштву пуног срца говорили су они који су га познавали, који су читали његова дјела и чувају сјећање на упечатљиве ликове бројних књижевних наслова.

Књижевник Зоран Костић који је имао част да упозна Бранка Ћопића рекао је да је Ћопић имао озбиљно и шаљиво лице и да је по томе јединствен и непревазиђен.

„Он је донио дух Крајишника у српску литературу као нико до тада. Кочић јесте прије, али је Бранко то распјевао. Тај код крајишког Србина је ушао у магистралну линију српске књижевности захваљујући понајвише Ћопићу“, навео је Костић.

Предсједница Фондације „Бранко Ћопић“ Мирјана Стојисављевић нагласила је да манифестација посвећена Бранку Ћопићу у Хашанима има дугу традицију.

„Његова супруга је након трагичне Бранкове смрти основала Фондацију „Бранко Ћопић“ у БиХ. Први предсjедник био је велики књижевник Младен Ољача, затим професор Светозар Личина, а од прошле године мени је припала та част јер сам рођена Хашанка“, навела је Стојисављевића и нагласила да ће наставити да раде на афирмацији лика и дјела писца који је био најпревођенији, најзавичајнији и најчитанији писац српских простора.

Помоћник министра за културу Републике Српске, Тања Ђаковић подсјетила је да је Влада Српске уложила значајна средства да се изгради дио садржаја из пројекта „Башта сљезове боје – Хашани“.

„ Наша је огромна обавеза и одговорност да лик и дјело Бранка Ћопића сачувамо од заборава посебно због чињенице да је био неправедно запостављен и занемарен. Министарство просвјете и културе и Влада Српске су покренули пројекат који се односи на комплетну ревитализацију родног мјеста Бранка Ћопића. До сада је уложено око 300 000 КМ, а пројекат је подразумијевао изградњу аутентичне реплике родне куће Бранка Ћопића, учионице на отвореном и Деда Тришиног млина“, навела је Ђаковићева.

Она је нагласила да ће све то обогатити туристичку понуду краја, економски оснажити локалну заједницу и допринијети да се родно мјесто нашег омиљеног писца из дјетињства оживи.

На манифестацији „Ћопићевим стазама дјетињства“ додјељене су награде за најуспјешније литерарне радове о Бранку Ћопићу и награде ауторима филма „Мој Бранко не лаже“.

Прије почетка програма положени су вијенци и цвијеће на бисту Бранка Ћопића која се налази испред спомен-школе у Хашанима.

РТВГ- Сања Суботић Цумбо

[embedyt] https://youtu.be/fpVtO6JKmaI[/embedyt]

Share With: