Top lista

Top lista za 15.08.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Košarac: Ako bude neophodno, obustava izvoza oblovine

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac rekao je juče u Gradišci da će na nivou Savjeta ministara biti formirana radna grupa koja će se baviti pitanjem izvoza drvne oblovine, s obzirom da ima zahtjeva da se taj izvoz obustavi kako bi domaći drvoprerađivači dobili dovoljne količine sirovine.

Košarac je istakao da Gradiška ima veoma razvijenu drvoprerađivačku industriju koja ima velike potrebe za sirovinom, te najavio da će pomenuta radna grupa definisati određene odluke koje će imati za cilj da se dodatno podstakne razvoj drvoprerađivačkog sektora.

„Imamo primjedbe značajnog dijela drvoprerađivača da nisu zadovoljni količinom sirovine. Moramo im obezbijediti dovoljno sirovine da stvaraju nove vrijednosti, proširuju pogone, zapošljavaju nove radnike i ostvare veće prihode“, naglasio je Košarac.

Košarac je rekao da je on uvijek za donošenje mjera koje imaju za cilj zaštitu domaće proizvodnje.

„Ako to procijenimo na bazi relevantnih analiza onda će to biti suspenzija izvoza oblovine. Ako postoji neko drugo riješenje, da ne bismo kršili međunarodne ugovore a ipak obezbijedili da značajan dio sirovine ostane domaćim drvoprerađivačima, onda ćemo razmišljati o uvođenju različitih vrsta taksi“, rekao je Košarac.

On je dodao da će, u cilju donošenja adekvatnih mjera, u narednih desetak dana o izvozu oblovine razgovarati sa rukovodstvom „Šuma Republike Srpske“, drvoprerađivačima i predstavnicima Spoljnotrgovinske komore BiH i privrednih komora Srpske i Federacije BiH.

Share With: