Контики и РТВГ предлажу вам Грчку за одмор из снова – Акропољ, прва асоцијација на Атину

Главни град Грчке, Атина, може се похвалити 7000 година дугом традицијом. Данас се туристи највише диве Акропољу, јер посјета Атини не може се замислити без обиласка овог светилишта.

Акропољ је светилиште из петог вијека прије нове ере, посвећено богињи Атини, дјевици. Главна атракција је  наравно, Партенон. Овај древни храм стоји на највишој тачки на брду.  С обзиром на то да су камења на брду неједнака и клизава, потребна је удобна обућа. У случају да стижете љети, неизоставно је понијети и воду, да би сте у потпуности могли уживати и прелијепом погледу на град и саму грађевину. У склопу инфо туре коју је организовала туристичка агенција Контики имали смо прилику од туристичких водича сазнати занимљиве чињенице везане за Aкропољ.

Велики број туриста долази да се диве споменику јер осим што је најбогатији украсима за његову изградњу  били су ангажовани најбољи архитекти тога времена. Они су са иницијатором изградње Периклеом увидјели проблем јаке свјетлости на светилишту која ствара илузију у очима. Због тога су приликом градње  примјенили оптичку варку у којој постоје прецизни математички прорачуни. Тако се из удаљености може видјети на светилишту јединствен склад, међутим оно што је битно да на овом здању нема ниједне једине равне линије. Такође Акропољ је јединствен по томе што се ни након земљотрес 1999. године ништа није помјерило. И дан данас овај случај испитују свјетски познати сеизмиолози. Због свега овог је светилиште проглашено спомеником свијета 2007. године.

Акропољ су градили слободни Атињани који су били плаћени за свој рад и тако се рјешавао проблем незапослености. На овој здању има око 70 000 комада и сваки комад има своје јединствено мјесто. Посљедњих 25 година ради се на рестаурацији светилишта, али се сматра да се неће моћи задржати првобитни облик и изглед. Најприје јер материјал од којег је саграђен био је пентелијски мрамор изузетно скупоцијен и мора се градити на исти начин, али ми то знање данас нажалост немамо, тврде туристички водичи. Обнова светилишта трајаће још 25 година. Још један интересантан податак јесте да ниједан стамбени објекат у Атини не смије бити виши у односу на Акропољ и да су сви објекти углавном бијеле боје.

Осим Акропоља Грчка престоница Атина нуди пуно разноврсних садржаја које могу посјетиоца као што смо и ми били држати окупираним данима. У то све најбоље је да се увјерите сами и своје љетовање резервишете на вријеме у агенцији Контики у Бања Луци која, подсјећамо од првог јула има директне летове до Атине до које стижете за мање од два сата.

Н.М.

Share With: