Константно увећавање износа свих права из области дјечије заштите

Износи свих права из области дјечије заштите у Републици Српској константно се увећавају и данас су три пута већи у односу на 2018. годину када су се десиле најобимније законске измјене, изјавио је директор Јавног фонда за дјечију заштиту Недељко Јовић.

– Фонд је до 2018. године издвајао 50 милиона КМ за права из Закона о дјечјој заштити, док би у овој години за исте намјене требало издвојити 150 милиона КМ – прецизирао је Јовић.

Он је навео да су права која проистичу из Закона о дјечијој заштити дуго била у стагнацији, све до доношења новог закона који је ступио на снагу почетком 2018. године, а након тога је константно измјенама и допунама закона прошириван обим постојећих права из области дјечије заштите, те су увођена нова.

– Новац на име исплате права у наведеном периоду повећан је три пута, а све захваљујући Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске као иницијатору, Влади и Народној скупштини Републике Српске, која је препознала значај усвајања измијењених одредби Закона – рекао је Јовић.

Директор Фонда истакао је да се корисницима сва права из области дјечије заштите уредно исплаћују почетком мјесеца за претходни мјесец, без кашњења.

– Циљ нам је да Фонд и даље буде битан ослонац у дјечијој заштити Републике Српске и да се, у сарадњи са Владом и Министарством здравља и социјалне заштите, из године у годину унапређује систем дјечије заштите и стандард остваривања права – рекао је Јовић.

Из Фонда је најављено да ће током Недјеље дјетета обезбиједити новчану подршку за дјецу под старатељством и породице са троје и више дјеце са сметњама у развоју, новорођене тројке у периоду од претходне Недјеље дјетета, као и установе и организације које су реализовале активности с циљем унапређења положаја дјеце вулнерабилних категорија.

Обезбиједиће се и награде за дјецу чији су ликовни радови проглашени најбољим у припремним активностима обиљежавања Недјеље дјетета, те послужили за израду идејног рјешења плаката манифестације.

Недјеља дјетета обиљежава се од 2. до 8. октобра под слоганом „Другарство чувајмо, љубав његујмо“.

Share With: