Комисије пописују штете од невремена, мјере се у милионима KM

Штете од олујног невремена, које је посљедњих дана захватило и Градишку, до сада је пријавило око 200 грађана. Град је формирао пет комисија које су на терену и сачињавају записнике о посљедицама невремена.  Према оквирним процјенама, штете су вишемилионске. Комисије су до сада обишле око 120 пољопривредних домаћинстава. Олуја је похарала  села од Горњих и Доњих Подградаца, Турјака, Грбаваца и Драгeља, преко Вилуса и Романоваца до Вакуфа.

Поред штета на пољопривредним усјевима, воћу и поврћу, невријеме је штете начинило и на индивидуалним, привредним и друштвеним објектима. Тако је кров оштећен на друштвеним домовима у Доњим Подградцима и Драгељима, појединим привредним објектима, те на објекту школе у Горњим Подградцима. Многим произвођачима невријеме је штете начинило још 13. јула, али оно што није оштећено тада, страдало је шест дана касније. Због тога комисије код неких произвођача иду и по два пута. „Штете настале усљед невремена, пољопривредни произвођачи могу пријавити на шалтеру бр. 8 Градске управе или путем телефона: 051/810-344 и 051/810-408 “, кажу у градском Одјељењу за пољопривреду и рурални развој.

„Када је ријеч о надокнади, у овом тренутку могу само рећи да Влада РС разматра могућности помоћи пољопривредним произвођачима“, додаје Бранко Стојнић, начелник ресорног Одјељења. Имајући у виду да метеоролози олујно невријеме предвиђају и у наредним сатима, из Одјељења упозоравају пољопривреднике да превентивно предузме све мјере како би, у случају да се ово подручје поново нађе на удару олује, штете смањили на минимум.

Сања Т.

Share With: