Kolovit zaigrao u čast Dana grada

Kulturno-umjetničko društvo „Kolovit“ pred mnogobrojnom publikom u Kulturnom centru Gradiška održalo je večeras godišnji koncert.

Predsjednik KUD-a Kolovit, Mirko Borjanović, rekao je da su na koncertu oko 120 članova prvog ansambla, veteranske grupe, pripremnog  ansambla i dječijeg izvođačkog ansambla  izveli tri bloka narodnih tradicionalnih pjesama i 12 koreografija sa područja Republike Srpske i BiH kao i igre iz Srbije.

“Svake godine se trudimo da pokažemo nešto novo tako i ovaj put imamo tri koreografije. Dječiji  izvođački ansabl je izveo  “Igre sa Ozrena”, “Igre iz Bačke”  i “Vlaške igre”” rekao je Borjanović.

Na godišnjem koncertu sa veteranskom grupom nastupila je Drenka Kutić koja je član Kolovita posljednih sedam godina. Ona je istakla da je folklor za nju  najljepši hobi i razonoda. “Lijepo je da mladima možemo predstaviti  našu tadiciju i vrijednosti iz davnina. Moja djevojčica kao i ja voli folklor, da pleše i oblači nošnju. Sve što predstavlja naš narod i našu tradiciju smatram da je jako  vrijedno i da se za to može izdvojiti malo vremena”, rekla je Kutićeva.

Članica prvog ansambla Anja Golić u Kolovitu igra 12 godina. Ona kaže da se opredijelila za folklor jer voli tradiciju i želi da je sačuva od zaborava, ali i da je prenese na mlađe generacije. Golićeva ističe da od svih igara najviše voli igre iz Pčinje jer je nošnja za te  igre veoma bogata.

Godišnji koncert Kulturno-umjetničkog društva Kolovit održan je u okviru Programa obilježvanja Dana grada i Dana pobjede nad fašizmom. Koncertu su prisustvovali predstavnici Gradske uprave grada Gradiška, kulturnog i društvenog života kao i mnogobrojni građani.

Nakon godišnjeg koncerta Kolovit planira nastup prvog ansambla 16. juna u HNK u Zagrebu gdje će predstaviti  igre iz Lijevče polja i svadbene običaje. Borjanović je naglasio da za taj nastup pripremaju novu koreografiju za srpske igre iz Zapadne Slavonije za koje trenutno prikupljaju narodnu nošnju.

Dječiji izvođački ansambl će nastupiti na festivalu u Poljskoj nakon čega je planiran tradicionalni dječiji polugodišnji koncert. Dvije dječije grupe će početkom jula boraviti u Bugarskoj nakon čega će prvi ansambl otputovati na festival u Grčku.

Share With: