„Književno popodne-poetika, muzika i mašićke bune“ u Mašićima

U okviru „Gradiške jeseni 2019. godine“ na izletištu „Majur“ u Mašićima  danas je  održana  manifestacija „Književno popodne-poetika, muzika i mašićke bune“.

Organizator Željko Galonja, rekao je da je cilj ove manifestacije borba protiv zaborava te pokušaj da se rasvjetli naša slavna I čestita prošlost koja  je malo pominjana u prošlom vijeku.

“Ovo je buna u mirnodobskim uslovima koju dižemo sami protiv sebe, jer svaki pobunjenik treba da uđe unutar sebe i da očisti sve negativnosti koje posjeduje a to je ne nebriga prema istoriji, prema našoj tradiciji i prvenstveno da sačuvamo Srpski jezik i Ćirilično pismo”, istakao je Željko Galonja.

Galonja je dodao da je „Mašićka buna“ vrlo malo pominjana te da su bile dve bune, jedna 1806. godine i druga  1834. godine te da je prva bila jako važna jer predstavlja jednu od prvih buna koja je podignuta na području Bosne i Hercegovine.

 Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti  Davor Glišić, rekao je da smo u proteklih mjesec dana imali priliku pristustvovati mnogim privrednim, sportskim i kulturnim manifestacijama  u sklopu “Gradiške jeseni 2019”, koja postaje tradicija i brend Gradiške.

Glišić se zahvalio organizatorima koju su obogatili program “Gradiške jeseni 2019 ”, manifestacijom koja na simboličan način oslikava istoriju srpskog naroda koja predstavlja stalnu i neprestanu borba za slobodu.

Samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Gradiška, Danka Mirjanić , je rekla da je “Gradiška jesen 2019” bila bogata  raznim manifestacijama koje su bile podjednako značajne.

“Današnja manifestacija je značajna u tom smislu kako bi predstvili  ljepote ovog  izletišta našim građanima”, naglasila je Mirjanićeva.

Mirjanićeva je dodala da se u narednom periodu planira organizacija niza manifestaija u okviru “Gradiške zime 2019”.

 Manifestaciju je organizovalo  Udruženje „Skomrah“ i Udruženje književnika Republike Srpske Podružnica Gradiška, u program su učestvovali pjesnici, izvorne grupe, kamerni hor i školski orkestar Osnovne škole „Vuk Strefanović Karadžić“, glumci, frulaši, guslari i drugi umjetnici sa područja Gradiške i okolnih opština.

Share With: